KIZARMIŞ DONDURMA – smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście

Smażone lody

W kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA.

 

Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów.

Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.

Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!

Lody wyszły obłędne!

Są wspaniałym pomysłem na randkę … imprezę czy też niedzielny deser – zachwycą każdego!

Chrupiąca panierka ukrywała delikatne , kremowe i ciągle zimne wnętrze , a każdy kęs zachwycał nasze kubki smakowe!

 

smazone lody , lody w ciescie , smazone lody kokosowe , lody kokosowe , ostra na slodko
SKŁADNIKI:

– 4 gałki lodów waniliowych
– szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cukru pudru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Uformowane gałki lodów układamy talerzu i wstawiamy do zamrażarki na ok. godzinę.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem.

Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Każdą kulkę mocno zamrożonych lodów obtaczamy w jajku z cukrem , a następnie w mieszance płatków z kokosem ( dokładnie! )

Czynność możemy powtórzyć w zależności od tego jak grubą chcemy mieć ” skórkę „.

Odstawiamy do ponownego zamrożenia.

W małym garnku bardzo mocno! rozgrzewamy olej.

Każdą kulkę ( pojedynczo! ) smażymy ok. minutkę na złoty kolor.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Piżmak
    18 lipca 2012 at 17:24

    Wow, jak tylko się ociepli to skorzystam z przepisu, rewelacja!

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    18 lipca 2012 at 18:13

    Polecam!!!
    Smakują naprawdę rewelacyjnie :D

  • Skomentuj Piżmak Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress