MOLTEN LAVA CAKE

Dziś od rana miałam smak na czekoladę!

Duuuużo czekolady!

Postanowiłam sobie porządnie dogodzić i zrobić coś , co zaspokoi podniebienia nawet wybrednych smakoszy!

Molten lava cake – chyba każdy wielbiciel czekolady o tym słyszał ;)

Zrobiłam swoją wersję tego przepysznego deseru!

Płynna czekolada wylewająca się z delikatnych babeczek tworzy nieziemską całość!

 

molten lava cake , czekoladowe muffinki , plynna czekolada , muffinki czekoladowe , ostra na slodko
 
SKŁADNIKI
( na 6 szt. )

* gorzka czekolada – 150 g
* masło – 150 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 80 g
* mąka pszenna – 30 g


 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przygotowujemy 6 ceramicznych miseczek(radzę używać kokilek do sufletów , a nie papilotów do muffinek jak ja tym razem , gdyż wychodzą niskie i efekt nie jest tak spektakularny ;) )

Smarujemy je tłuszczem.

Roztapiamy masło z czekoladą, jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.Delikatnie łączymy jajka z czekoladą, następnie przesiewamy do nich mąkę.

Mieszamy również delikatnie.

Rozdzielamy masę na 6 miseczek.

Pieczemy ok 8-12 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.

Po upłynięciu tego czasu musimy obkroić miseczkę dookoła ostrym nożem.

Odwracamy ją do góry nogami i wyjmujemy z niej ciastko.

 
 molten lava cake , czekoladowe muffinki , plynna czekolada , muffinki czekoladowe , ostra na slodko 2xxxxxxx
 
 

* Uwaga!

O ile ciastko w wykonaniu jest bardzo proste , tak należy nastawić się na kilka prób , zanim wykonamy je idealnie!

Chodzi o czas pieczenia , który należy dobrać idealnie , a jak wiadomo piekarniki mają swoje humory ;)

Jeśli będziemy piec za długo – zetnie się za bardzo.

Jeśli za krótko – będzie surowe.

Grunt to się zrażać się , jeśli nie wyjdzie za 1 razem!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    www.slodkieslone.pl
    23 lipca 2012 at 10:00

    o woooooooooooooooooow! zabieram się do tego deseru już od dawna i chyba w końcu nadeszła pora:) http://www.slodkieslone.pl

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    23 lipca 2012 at 10:15

    My wcinaliśmy , aż nam się uszy trzęsły!

    Niebo w gębie :D

  • Reply
    Lusi
    11 sierpnia 2012 at 10:44

    Mniam, mniam, mniam… Jeden z moich ulubionych deserów. Chyba nawet bardziej przepadam za chocolat moelleux niż za crème brûlée :) Szkoda tylko że to taka bomba kaloryczna i rzadko mogę sobie na nią pozwolić. A z tymi piekarnikami to niestety prawda… Ja zanim zaprzyjaźniłam się ze swoim (a wciąż bywa że potrafi strzelić na mnie focha ;)), to zaliczyłam kilka wpadek…

  • Reply
    burczymiwbrzuchu
    13 sierpnia 2012 at 15:42

    Mm bardzo apetycznie wypływa ta czekoladowa lawa :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress