Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera

   Hreczniaki 
( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ).
 Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej.
 
 
 
 
Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej.
 
Mają ciekawe , zdecydowany smak.
 
Są niezwykle sycące!
 
Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!
Polecam!
 
 hreczniaki , kotlety z kaszy , kotlety z sera bialego , kotlety serowe  , kasza jaglana , kasza gryczana , kasza jeczmienna , tani obiad , ostra na slodko 2
SKŁADNIKI:

* kasza gryczana – 250 g
* ser biały – 300 g
* jajko – 2 szt
* natka pietruszki – 1 pęczek
* bułka tarta
* sól
* pieprz
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
 
Ser biały mielimy 
(lub dokładnie rozgniatamy widelcem).
 
Mieszamy z kaszą.
 
Dodajemy jajka i natkę pietruszki.
 
Dokładnie mieszamy ( ugniatając ręką ).
 
Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
 
Formujemy nieduże kotleciki.
 
Obtaczamy w bułce tartej.
 
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
 
Podajemy np. z sosem grzybowym!
hreczniaki , kotlety z kaszy , kotlety z sera bialego , kotlety serowe  , kasza jaglana , kasza gryczana , kasza jeczmienna , tani obiad , ostra na slodko
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Smażona polenta z parmezanem`
    6 lutego 2014 at 12:20

    […] wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju kasz : gryczana , jęczmienna , jaglana czy też kukurydziana bardzo często goszczą w mojej kuchni w przeróżnej […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress