SCONES – BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

SCONES

Angielskie bułeczki śniadaniowe.

Możemy je przyrządzać zarówno w wersji na słodko , jak i w wersji wytrawnej.

Robi się w 10 minut i są gwarancją udanego śniadania!

Mięciutkie , puszyste , delikatne …

Śmiało można dodać do nich kawałki  czekolady , żurawinę , rodzynki …. lub też w wersji na ostro ser , zioła , kawałki wędliny.

 scones , buleczki sniadaniowe , buleczki angielskie , angielskie sniadanie , bulki z dzemem , ostra na slodko-001

SKŁADNIKI :
(na około 8 szt bułeczek)

– 250 g mąki
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 50 g cukru
– 50 g zimnego masła
– 1 duże jajko
– ok. 100 ml mleka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Mąkę przesiewamy na stolnicę.

Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Rozcieramy składniki palcami.

Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.

Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta.

Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek .

(W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm.

Ostrą szklanką wycinamy kółka.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Smarujemy resztą ubitego jajka.

Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor.

 

Cenne uwagi!

* Do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki:

– mogą to być rodzynki ( jeśli podajemy na słodko )
– mogą to być zioła ( jeśli chcemy zjeść np. z serkiem kanapkowym )
– mogą to być kawałki wędliny
Wszystko zależy od naszej wyobraźni!

 

* Przed włożeniem sconesów do piekarnika, temperatura musi osiągnąć maximum podane w przepisie.
* Najlepiej mieszać widelcem, aby nie wymieszać za bardzo.
Składniki muszą być jedynie połączone ze sobą.

* Masło musi być zimne.
Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa.

* Obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką.
Wtedy ciasto ładnie się odkleja.

 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    whiness
    26 lipca 2012 at 12:08

    Uwielbiam scones. Jadłam je bardzo często w dzieciństwie. :) Z bitą śmietaną i domową konfiturą – najlepsze!

  • Reply
    Beatrice
    26 lipca 2012 at 12:12

    Bardzo apetyczne :) Przepis absolutnie do wypróbowania :)

  • Reply
    Popovers
    21 kwietnia 2014 at 13:41

    […] A tym czasem jest to niezwykle banalny amerykański przepis na przepyszne śniadanie! […]

  • Reply
    BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Z PATELNI
    15 stycznia 2015 at 13:26

    […]   By je zrobić nie musimy nawet uruchamiać piekarnika!Sprawdzą się nie tylko na pyszne , leniwe śniadanie , ale i przekąskę w […]

  • Reply
    FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE - idealne śniadanie!
    14 czerwca 2015 at 19:44

    […] Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! :D ) wielbicielką śniadań. […]

  • Reply
    RACUSZKI OWSIANE Z BANANEM - idealne śniadanie!
    22 czerwca 2015 at 06:42

    […] I jeszcze jeden fantastyczny pomysł na śniadanie! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress