SZARLOTKA UCIERANA

 

Od kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.

Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄ

KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ

SZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ

SZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCE

i SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄ

Wersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a  przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie.

Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek.

Przyznaję : BYŁO WARTO!


A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia z piekarnika!

 szarlotka , szarlotka puszysta , szarlotka z cynamonem , ucierana szarlotka , ciasto ucierane , ciasto z jablkami , ostra na slodko

 SKŁADNIKI:
( tortownica o średnicy 25cm)

* jabłka – 800 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 1 szklanka
* mąka – 1 szklanka
* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w grubsze plasterki.

 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz olejek.

Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny – mieszamy.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek.

Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.

Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C.

Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
 

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Evitaa
    28 lipca 2012 at 13:42

    Zjadłabym, na ciepło z lodami :). Moja mama piekła zawsze podobną, ale jabłka były na dnie. Tak na odwrót. Pozdrawiam!

  • Reply
    Anonymous
    7 stycznia 2013 at 22:28

    Zrobione!!! Najpyszniejsza jaká kiedykolwiek robiłam!!! Z chrupiácá skòrká, rozpływa siè w ustach…. A do tego szybka w wykonaniu.

  • Reply
    Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką
    11 listopada 2013 at 09:06

    […] Częstowałam Was już Szarlotką Mamy […]

  • Reply
    Szarlotka z waniliową bezą
    1 stycznia 2014 at 12:24

    […] SZARLOTKĘ zawsze chętnie się […]

  • Reply
    kasia
    14 września 2015 at 11:25

    olejek do ciast smietankowy??? nie znam jak to wyglada? gdzie kupic?

  • Reply
    Daga
    14 września 2015 at 19:38

    180 C to z termoobiegiem, czy bez? Jeżeli używałabym termoobieg to czy mam dać 180 C, czy mniej?

  • Reply
    Asia
    16 września 2015 at 16:44

    Ciasto pycha !!!!!!! dzieciom smakowało i rzeczywiście u mnie też znikła w ciągu 15 min :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 września 2015 at 16:50

      Ale miło mi to słyszeć!!!! Strasznie się cieszę, że tak posmakowała :)))

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress