CIASTKA RÓŻYCZKI

Jedne z moich ulubionych  kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują.

Delikatne  , kruche , waniliowe ….  zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych!

A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego!

ciastka rozyczki , ciastka kruche , kruche ciasteczka , ciasteczka kwiatki , ostra na slodko , waniliowe ciasteczka xxxxxxx
 
SKŁADNIKI:* zimne masło – 200 g
* mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl
* cukier puder – 3/4 szkl
* żółtko – 3 szt
* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta 

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem.
 
Dodajemy cukier puder, olejek waniliowy oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy.
 
Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę
(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ).
 
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
 
Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm.
 
Szklanką wykrawamy krążki jednakowej wielkości.
 
Po 4 krążki układamy tak , by zachodziły na siebie.
 
Zwijamy je w rulon ( nie bardzo ciasny! )
 
Rulon przekrawamy na 2 części uzyskując w ten sposób różyczki.
 
 
 
Każdej różyczce rozchylamy lekko płatki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
 
Pieczemy 15minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
 
Upieczone możemy zamoczyć w czekoladzie lub posypać cukrem pudrem! 
 
 
 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

21 komentarzy

  • Reply
    Gula
    2 sierpnia 2012 at 12:36

    Piękne różyczki:)

  • Reply
    Karolaa
    2 sierpnia 2012 at 12:45

    Uwielbiam te ciasteczka:) często je robię ;)

  • Reply
    Drui...
    2 sierpnia 2012 at 12:54

    Pięknie wyglądają! Ale kusisz kobietko tymi słodkościami ;)))

  • Reply
    Basia
    2 sierpnia 2012 at 13:21

    Cudne!!!:D

  • Reply
    Kulinarna Ja
    2 sierpnia 2012 at 13:40

    Piękne, pewnie są przepyszne. Zapraszam do wypróbowania brioche, robi się identycznie, lecz z ciasta drożdżowego i powstaje piękna drożdżówka! http://www.kulinarnaja.blogspot.com/2012/08/borowkowe-brioche-prezent-dla-babci.html

  • Reply
    Paulina
    2 sierpnia 2012 at 19:35

    wyglądają idealnie!

  • Reply
    kasandraa6
    2 sierpnia 2012 at 22:00

    śliczne , piękne fotki

  • Reply
    asieja
    3 sierpnia 2012 at 21:39

    pięknie Ci się upiekły!

  • Reply
    Pan Deserek :)
    4 sierpnia 2012 at 10:18

    Wyglądają przepysznie i jakie śliczne te ciasteczka :)

  • Reply
    Dusia
    4 sierpnia 2012 at 11:45

    niesamowicie piękne

  • Reply
    Agata Duda
    4 sierpnia 2012 at 17:43

    Przepis przewspanialy, i do tego taki, że tak powiem „kształtny”.
    Ciasteczka bardzo smaczne. Oczami chce się je jeść :))

    Przepis podałam również na swojej stronie, nie zapominając reklamie Twojego Bloga. :)

    Pozdrawiam! :))

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    6 sierpnia 2012 at 09:44

    Ooooo super! :D
    Zapraszam na kolejne przepisy! :)

  • Reply
    glowika
    17 października 2013 at 16:11

    Wow! Muszę zrobić! :)

  • Reply
    Ciastka owsiane z bakaliami
    2 sierpnia 2014 at 16:43

    […] chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych […]

  • Reply
    Kukurydziane kruche ciasteczka
    1 października 2014 at 19:32

    […] ” na mące kukurydzianej!   Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne popołudnie!   Robi się je błyskawicznie!Niesamowicie kruche , […]

  • Reply
    beata
    4 października 2014 at 13:52

    A ile ich wychodzi z tej porcji??

  • Reply
    KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ
    31 grudnia 2014 at 19:31

    […] mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod […]

  • Reply
    ŚNIEGOWE KULE
    6 stycznia 2015 at 08:27

    […] śniegowe kule – znane i lubiane od lat!   Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .   Ciasto wręcz rozpływa się w ustach!   Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi […]

  • Reply
    Kika
    10 lutego 2015 at 12:20

    A skąd niby ten WANILIOWY smak??? Bo żadnej wanilii w przepisie nie widzę..

  • Reply
    Anonim
    18 maja 2016 at 23:27

    Ciasteczka wyglądają super.Jutro piekę.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress