PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM

 

Faszerowana papryka jest jednym z ulubionych przysmaków mojej rodzinki!

Faszerowana mięsemryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach.

Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!

Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie!

 

papryka faszerowana , faszerowane papryki , papryka z miesem , papryka z ryzem , mieso mielone , faszerowane warzywa , ostra na slodko xxxxxxxxx

SKŁADNIKI:

– czerwona papryka – 2 szt
– ugotowany ryż – 1 szkl
– poszatkowana kapusta – 100 g
– mięso mielone – 200 g
– cebula – 1 szt
– czosnek – 1 ząbek
– jajko – 1 szt
– śmietana 18% – 200 ml
– ser żółty – 50 g
– olej
– sól,pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
 
Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.

Chwilę razem podsmażamy.
 
Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.
 
Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz
( + ew. oregano, bazylię, majeranek ).
 
Smażymy ok. 15 min.
 
Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.
 
Papryki przekrawamy na połówki.

Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem.
 
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ).
 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C  i pieczemy ok. 20 min.
 
Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną.
 
Dodajemy sól, pieprz.
 
Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
 
Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe.

 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Dusia
    9 sierpnia 2012 at 12:21

    mm ślinotok haha:)
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

  • Reply
    Joanna Skoraczyńska
    11 września 2012 at 10:20

    U ciebie widzę papryka faszerowana w bardziej klasycznym wydaniu niż moje eksperymenty ;-)

  • Reply
    Karmel-itka.
    27 stycznia 2013 at 08:21

    Uuuuu! jakie pysznie wyglądające papryki!

  • Reply
    Marta T.
    20 marca 2014 at 14:15

    pieką się właśnie :D pachnieeeeeeeeeeeeee :D

  • Reply
    Leczo
    4 maja 2014 at 12:58

    […] soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress