CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO – CHINESE RICE COOKIES

Chinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego.
 
Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia!
 
 
 Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe
 
 
Robiłam je już wielokrotnie, a ich smak za każdym razem tak samo mnie zachwycał!

 
 ciasteczka z kleiku ryzowego , chinese , cookies , ciasteczka kruche , ciastka kokosowe , ciastka z czekolada , chinskie ciasteczka , ostra na slodko
 
SKŁADNIKI: 

– kleik ryżowy bezsmakowy – 100 g
– jajko – 2 szt
– miękkie masło – 125 g
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– cukier – 1/4 szkl
– cukier waniliowy – 1 łyżeczka
– wiórki kokosowe – 2 czubate łyżki

DODATKOWO :
– polewa czekoladowa

 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 
Wszystkie składniki mieszamy razem , wyrabiamy.
 
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
 
 Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną). 
 
W każdej kulce robimy wgłębienie na polewę.
 
Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut z termoobiegiem ).
 
Po wyciągnięciu dołeczki napełniamy polewą.
 
Odstawiamy do zastygnięcia!
 
Smacznego!
 
ciasteczka z kleiku ryzowego , chinese , cookies , ciasteczka kruche , ciastka kokosowe , ciastka z czekolada , chinskie ciasteczka , ostra na slodko 2xxxxxxx
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    whiness
    12 sierpnia 2012 at 15:08

    Oj, wyglądają znakomicie! Kilka lat temu strasznie zafascynowała mnie kultura Japonii, w tym także kuchnia. Zawsze chciałam zrobić takie ciasteczka :)

    • Reply
      whiness
      12 sierpnia 2012 at 15:12

      Btw. zapomniałam dodać – w Japonii też, nie tylko w Chinach, są popularne te ciasteczka, dlatego wspomniałam o tym kraju :)

  • Reply
    Izaa
    12 sierpnia 2012 at 15:55

    pięknie wyglądajaja

  • Reply
    panti
    12 sierpnia 2012 at 21:38

    mmm…śliczne :) ja robiłam kiedyś podobne, ale u mnie nazywały się pierniczki bezglutenowe specjalnie dla mojej Mamy :) ( http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/01/ciasteczka-ryzowe-jak-pierniczki-czyli.html)
    Napewno wypróbuję Twoją wersję Kochana :D Synuś będzie wniebowzięty :> i Meżuś teeeż…. ;)

  • Reply
    Marchewkowe rogaliki
    2 stycznia 2014 at 17:10

    […] zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO […]

  • Reply
    Katherine
    4 lutego 2015 at 19:10

    kurczę tak ładnie wyglądają i na facebooku widziałam, że ktoś robił i wyszły jak powinny a mnie niestety się nie udały. Rozpłynęły się :/

  • Reply
    Ostra na Słodko
    4 lutego 2015 at 20:34

    No to mnie zaskoczyłaś , bo zawsze z tego przepisu się udawały.
    Nie mam pojęcia co mogło Ci nie wyjść.
    Jaki kleik użyłaś?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress