SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI

Mama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D )
Tak było i tym razem …
 
Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie coś pysznego!
 
Nie myliła się! ;D
 
Serniczek powstał z myślą o Niej , gdyż od zawsze uwielbia wszelkiego rodzaju serniki na zimno … galaretki … piankowe , lekkie desery z dodatkiem owoców.
 
Efektem była zachwycona … Jej twarz promieniała ze szczęścia , kiedy ujrzała efekt … a ja cieszyłam się , że  kolejny raz sprawiłam Jej niesamowitą radość! :)
 
 
 
Kocham Cię Mamo! :*
 
 
sernik borowkowy , sernik jagodowy , sernik na zimno , serki homo , ciasto z serkow , ostra na slodko
 
 
SKŁADNIKI:

– serek homogenizowany ( waniliowy lub naturalny ) – 250 g
– galaretka o smaku owoców leśnych – 1 szt
– borówki – 150 g
– cukier – 2 łyżki SOS:
– borówki – 2 łyżki
– woda – 1 łyżka
– cukier – 1 łyżka 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.

Dodajmy cukier do smaku , odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy będzie już zimna ( ale cały czas płynna ) dzielimy ją na 2 części.

Jedną z nich dokładnie mieszamy z serkiem i dodajemy 3/4 owoców , mieszamy.

Przekładamy do miseczki
( u mnie taka na zupę , wyłożona folią spożywczą ).

Wyrównujemy powierzchnię serniczka i wstawiamy do lodówki.

Do drugiej galaretki wsypujemy pozostałą część owoców , mieszamy.

Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami.

Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.

Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji.

Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka.

Dzięki temu sernik powinien bez problemów „wyjść” po odwróceniu miseczki do góry nogami. Składniki sosu gotujemy w małym garnuszku ok.5 minut , studzimy.

Powstałym sosem i borówkami dekorujemy sernik.

 
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply
    peggi
    2 września 2012 at 10:14

    Wcale się nie dziwię, że mama była szczęśliwa :-)

  • Reply
    Fabryka Odkryć Kulinanrych Mniamm
    2 września 2012 at 10:14

    Pięknotek pychotek. Pewnie, że się skuszę:)

  • Reply
    judik
    2 września 2012 at 10:46

    Oj ja się chętnie skuszę! Wygląda pysznie i nie dziwię się, że mama była zachwycona!:)

  • Reply
    Dusia
    2 września 2012 at 11:05

    pyszna kałuża:D

  • Reply
    whiness
    2 września 2012 at 11:30

    Ojej, na miejscu mamy też bardzo bym się ucieszyła :)

  • Reply
    GrowingUp
    2 września 2012 at 12:10

    Pyszota!:D

  • Reply
    Karmel-itka.
    2 września 2012 at 16:43

    cudowna Mama ;]
    a córeczka uzdolniona! pyszności.

  • Reply
    Marta
    2 września 2012 at 19:07

    Jak z borówkami to pycha,kupię co trzeba w Lidlu i też taki zrobię,wygląda super.

  • Reply
    Muffinki jagodowe z migdałami
    1 czerwca 2014 at 12:23

    […] oka!       Dziś postanowiłam zrobić jeszcze inną wersję , niż dotychczas!   Borówki amerykańskie i chrupiące płatki migdałów totalnie podbiły nasze serducha!   Przepis zdecydowanie do […]

  • Reply
    Racuchy z borówkami - bez laktozy
    9 lipca 2014 at 06:41

    […] mam dla Was kolejny przepis na borówkowe […]

  • Reply
    Jagodowe naleśniki z mleka w proszku z serem - bez mąki!
    2 sierpnia 2014 at 19:41

    […] zrobiłam wykorzystując nie tylko to mleko , ale również jedne z ostatnich borówek jakie możemy spotkać na […]

  • Reply
    BIEDRONKA Z KISIELOWĄ PIANKĄ - ŁATWE I SZYBKIE!
    19 stycznia 2015 at 18:42

    […] Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa  z dodatkiem owocowej galaretki i borówek. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress