MUFFINKI JAGODOWE

Ogarnął mnie muffinkowy szał!
 
Tak , jak kiedyś  nie robiłam ich wogóle , tak teraz robię je kilka razy w tygodniu , a za każdym razem znikają w mgnieniu oka!
 
 
 
Dziś postanowiłam zrobić jeszcze inną wersję , niż dotychczas!
 
Borówki amerykańskie i chrupiące płatki migdałów totalnie podbiły nasze serducha!
 
Przepis zdecydowanie do powtórzenia – z podwójnej porcji! :D
 
 
muffinki jagodowe , muffinki browkowe , muffinki z jagodami , muffinki z borwkami , muffinki z owocami , ostra na slodko , cupcake z borowkami
 

SKŁADNIKI:

– mąka – 8 łyżek
– cukier – 4 łyżki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– masło – 40 g
– maślanka – 120 g
– jajko – 2 szt
– borówki – ok. 200 g
– płatki migdałów – ok. 10 dag 

 
 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).

W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka).

Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate.

Foremki ( ja jak zwykle używałam silikonowych ) napełniamy ciastem do połowy wysokości.

Na wierzch każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę borówek i „upychamy” płatki migdałów.

Pieczemy ok 20-25 min w temperaturze 180 (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

 

 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Ervisha
    12 września 2012 at 10:52

    Heh a ja szukałam przepisu na 2 muffinki :D

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      12 września 2012 at 21:23

      Ale z tego przepisu nie wychodzi 2 tylko 10 :D
      2 są na zdjęciu bo mi sie tak podobało :D

  • Reply
    Adrijah
    12 września 2012 at 11:06

    Piekłam niedawno podobne, choć pewnie nieco delikatniejsze, bo to bardziej cupcakes niż muffiny, ale właśnie z borówkami i migdałami. To połączenie to dla mnie odkrycie roku :D
    http://redandpale.blox.pl/tagi_b/243782/babeczki-i-muffinki.html

  • Reply
    peggi
    12 września 2012 at 13:05

    Ja też takiego przepisu na dwie sztuki potrzebowałam – DZIĘKI :-)

  • Reply
    asieja
    12 września 2012 at 14:03

    muffinkowy szał jest całkiem fajny, a na pewno pyszny :-)

  • Reply
    Kasia
    22 lipca 2014 at 15:00

    a czym można zastąpić maślankę? W kraju gdzie mieszkam, nie ma maślanki :(

    • Reply
      Anonim
      22 lipca 2014 at 15:20

      Kefir albo jogurt naturalny :))))

      • Reply
        Kasia
        22 lipca 2014 at 15:27

        Dzięki :D

  • Reply
    karina
    24 lipca 2014 at 16:53

    wie ktos moze jakiego przelicznika uzywac zeby zamieniac proszek do pieczenia na swieze drozdze ??????????

  • Reply
    MUFFINY Z KAKI I PALONYM MASŁEM
    22 kwietnia 2015 at 20:12

    […] smakuje , jest niezwykle soczysta … i doskonale nadaje się do wypieków i […]

  • Reply
    Kurczoczka
    21 lipca 2015 at 20:56

    Właśnie pieczą się mufinki z Twojego przepisu, aczkolwiek wydaje mi się że jest w nim mały błąd. Czy masła nie powinno być 40 g? 4 g to wg za mało

  • Reply
    Hania
    22 lipca 2015 at 12:20

    Dobre,tylko przykleiły mi się do papilotek.Czy te papierowe foremki posypuje się czymś,żeby babeczki ładnie się odkleiły?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress