CIASTO FRANCUSKIE Z TUŃCZYKIEM

 

Uwielbiam ciasto francuskie!

Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej.

Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!

Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie!

I syci na długie godziny!

Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę!

 tunczyk w ciescie francuskiem , zapiekanka , ciast francuskie , ryba w ciescie , tunczyk zapiekana , pasta rybna , ostra na slodko

SKŁADNIKI:
( na 2 porcje )

– ciasto francuskie – 1 płat
– tuńczyk w sosie własnym – 100 g
– czerwona papryka – 1 szt
– ser żółty – 50 g
– cebula – 1 szt
– szczypiorek – pęczek
– musztarda – 1 łyżka
– śmietana 18% – 1 łyżka
– żółtko – 1 szt
– przyprawy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 koła ( o takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ).

Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C.

W tym czasie odsączamy tuńczyka.

Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek.

Trzemy ser żółty.

Wszystko razem mieszamy.

Dodajemy śmietanę oraz musztardę.

Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku.

Wypełniamy podpieczoną foremkę.

Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy jednak , by ciasto za bardzo się nie spiekło! ).

Zajadamy!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Malina
    13 września 2012 at 08:11

    Pyszna propozycja, muszę wypróbować! :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress