MUFFINKI BANANOWE Z MIGDAŁAMI

Kolejne muffinki gotowe!

Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów.

Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie.

A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo!

 
muffinki bananowe , bananowe muffiny , muffinki z bananami , cupcake , ostra na slodko xxxxxxxx
 
 
 

SKŁADNIKI:

– mąka pszenna – 1 szkl
– cukier – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – szczypta

DODATKOWO:
– płatki migdałów – 4 łyżki
– banan – 1 duża szt
– jajko – 1 mała szt
– mleko – 4 łyżki
– roztopione masło – 1 łyżka

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , cukier , proszek , sól , migdały).
 
Dodajemy do nich pokrojonego banana.
 
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem.
 
Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników.
 
Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ).
 
Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.

 


 

 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Muffinki bananowo - czekoladowe
    5 sierpnia 2014 at 13:31

    […] je z bananami i płatkami migdałowymi – efekt […]

  • Reply
    Ewelina
    24 listopada 2016 at 22:20

    Można czymś zastąpić mleko?:) Jogurt grecki np.?:)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress