MUFFINY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

Jak zapewne zauważyliście jestem wszystkożerna , ale zdecydowanie najwięcej w moim menu słodyczy.

Każdego dnia staram się jednak urozmaicać swoje posiłki … wprowadzać nowe ( choć niestety nie zawsze zdrowe produkty ) i przyrządzać je w taki sposób , by cieszyły nie tylko podniebienie , ale i oko.

Tak było i wczoraj!

Tradycyjną , wszystkim dobrze znaną pierś z kurczaka przyrządziłam w taki sposób , że zapachy z kuchni totalnie podbiły serducha domowników( a może i sąsiadów ;) ).

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami i zapieczone w formie muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają.

Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość.

 muffinki miesne , filet z pieczarkami , kotlet z grzybami , piers z pieczarkami , piers z grzybami , ostra na slodko , filet z farszem-001

 

SKŁADNIKI:

– filet z kurczaka – 2 szt

– pieczarki – 300 g

– cebula – 1 szt

– starty ser żółty – 100 g

– natka pietruszki – 1 pęczek

– sól , pieprz , papryka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę drobno kroimy.

Pieczarki myjemy , kroimy w półplasterki.

Podsmażamy razem z cebulą do miękkości , doprawiamy do smaku.

Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mięso kroimy na 4 kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety.

Doprawiamy solą , pieprzem i papryką

Foremki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju.

Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.

Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.

Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).

Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.

Podajemy z ulubioną surówką i sosami.

Smacznego!

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    brzuszkiłakomczuszki
    23 września 2012 at 08:46

    ale fajny pomysł!

  • Reply
    Ola
    23 września 2012 at 15:51

    ale obficie naładowane :)

  • Reply
    Dorota
    29 listopada 2015 at 13:18

    Te mufinki są przepyszne, polecam!!! i robi się błyskawicznie:)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress