Kurczak w miodowo – musztardowej glazurze

Niesamowicie aromatyczny kurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach  , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą skórką- któż z nas nie lubi takiego kurczaka?!

Marynata miodowo – musztardowa pięknie złoci się podczas pieczenia i sprawia , że skórka staje się niesamowicie chrupiąca!

Znika z talerzy w tempie ekspresowym!
 
kurczak w miodzie , kurczak w marynacie , udka w musztardzie , marynata miodowo - musztardowa , kurczak zloty, soczysty kurczak , ostra na slodko xxxxx

SKŁADNIKI:

– podudzia z kurczaka – 4 szt
– miód prawdziwy – 5 łyżek
– musztarda ostra – 5 łyżek
– sok z cytryny – 1 łyżka
– olej – 2 łyżki
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
– papryka ostra – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Kurczaka oczyszczamy , skórki delikatnie nakrawamy ostrym nożem.
 
Miód mieszamy z musztardą , sokiem z cytryny , olejem i przyprawami.
 
Smarujemy dokładnie! mięso.
 
Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
 
Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego.
 
Polewamy pozostałą marynatą.
 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
 ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
 
Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki.
 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    KRYSTYNA-MAŁGORZATA
    16 października 2012 at 10:02

    Mam wrażenie ,że to jest bardzo twarde,ale zależy co kto lubi….

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      16 października 2012 at 20:08

      To złe masz wrażenie!
      Mięso jest bardzo miękkie i delikatne.
      Spróbuj … zobaczymy jakie będzie wrażenie:)

  • Reply
    Anonymous
    28 listopada 2012 at 21:30

    Nie tym tonem. Nie przekonuj ludzi na siłę. Już mi się nie podoba na tym blogu.

  • Reply
    Kurczak w sosie pieprzowym
    20 grudnia 2013 at 20:11

    […] pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie ,  dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa […]

  • Reply
    evita0007
    2 maja 2014 at 18:43

    Pysznie wyglądają,robiłam podobnie i Polecam !!!!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress