SZARLOTKA UCIERANA – ciasto z jabłkami ucierane na maślance

 

Uwielbiam ucierane ciasta!


Te na maślance … na jogurcie, które to powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!

Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.

Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

Wychodzi niesamowicie puszyste i delikatne.

Jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i gwarantuję , że nawet nie zdąży wystygnąć a już zniknie w całości!

Polecam!

szarlotka , ciasto ucierane , ucierane z jablkami , szarlotka na maslance , szarlotka puszysta , jablecznik , ostra na slodko xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

 ( tortownica 24 cm )

– maślanka – 250 ml
– jajko – 3 szt
– cukier – 1 szkl
– olej – 125 ml
– cukier waniliowy – 1 op
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
– mąka – 2,5 szklanki
– jabłka – ok. 1 kg
– bułka tarta – do posypania

 

 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

 

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy maślankę i olej – mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy – mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy jabłka.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.

 

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

5 Comments

  1. Pingback: Ciasteczka z jabłkami

  2. właśnie kolejny raz piekę :) tym razem do przedszkola i zamiast cukru waniliowego cynamon :) ciekawe jak wyjdzie :) robione w pięć minut na szybkiego… szybsze ciasto nie przyszło mi do głowy :D

  3. Pingback: SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>