Uwielbiam ucierane ciasta!


Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!

Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.

Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

szarlotka , ciasto ucierane , ucierane z jablkami , szarlotka na maslance , szarlotka puszysta , jablecznik , ostra na slodko xxxxxxx

 

SKŁADNIKI:

 

- maślanka – 250 ml
- jajko – 3 szt
- cukier – 1 szkl
- olej – 125 ml
- cukier waniliowy – 1 op
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- mąka – 2,5 szklanki
- jabłka – ok. 1 kg
- bułka tarta – do posypania

 

 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

 

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy jabłka.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.