• SKŁADNIKI:
  • - maślanka - 250 ml
  • - jajko - 3 szt
  • - cukier - 1 szkl
  • - olej - 125 ml
  • - cukier waniliowy - 1 op
  • - proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • - mąka - 2,5 szklanki
  • - jabłka - ok. 1 kg
  • - bułka tarta - do posypania

 

Uwielbiam ucierane ciasta!


Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!

Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.

Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

szarlotka , ciasto ucierane , ucierane z jablkami , szarlotka na maslance , szarlotka puszysta , jablecznik , ostra na slodko xxxxxxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

 

Cukier ubijamy z jajkami.

Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.

Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.

Owoce myjemy , kroimy na kawałki.

Ciasto wylewamy na blachę.

Przez sitko posypujemy bułką tartą.

Układamy jabłka.

Pieczemy ok. 45 minut w 180.