GOFRY PIZZOWE

gofry pizzowe 2
Nie wiem jak Wam , ale mi gofry od zawsze kojarzą się z koloniami nad morzem.

Jeździłam co lato … i razem ze swoją grupą mieliśmy swoją ulubioną budkę z tymi smakołykami!

Dziś mam dla Was przepis na gofry , ale w całkowicie innej postaci!

Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy!

Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem …W smaku przypominając ulubioną pizzę, a dzięki dodatkom są daniem nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym!

Na ostro!

Spróbujcie!

 
gfry pizzowe , pizza , gofry na ostro , chrupiace gofry , pizza chrupiaca , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– mąka – 1 szkl
– duże jajko – 1 szt
– mleko – 140 ml
– olej – 2 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – szczypta
– chili – do smaku

DODATKOWO:

– salami – 100 g
– papryka czerwona – 1 szt
– kukurydza – 50 g
– ser żółty – 100 g
– natka pietruszki – 1 łyżka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
 
W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem.
 
Łączymy składniki suche z mokrymi.
 
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, salami kroimy, natkę pietruszki drobno siekamy.
 
Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
 
Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
 
Gofrownicę rozgrzewamy maxymalnie!
( pamiętajmy , że jakośc gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy! ).
 
Ciasto wylewamy porcjami i smażymy ok. 8-10 minut.
 
Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund!
 
Przed każdym kolejnym gofrem urządzenie spowrotem nagrzewamy do maxymalnej temperatury!
 
Podajemy gorące np. z ketchupem!
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Inka
    2 listopada 2012 at 08:52

    bardzo fajny pomysł !

  • Reply
    EllAnna
    2 listopada 2012 at 12:49

    brzmi pysznie- spróbuje je zrobić:) dzięki za przepis:)

  • Reply
    Anonymous
    8 kwietnia 2013 at 21:00

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu? :)

  • Reply
    Pizzowe gofry z pieczonym kurczakiem
    1 stycznia 2014 at 13:24

    […] mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów! Pizzowe ciasto … soczysty kurczak i aromatyczne przyprawy sprawiają , że nikt nie […]

  • Reply
    Gofry z kremem
    28 maja 2014 at 15:54

    […] chrupiące gofry … puszyste …. słodkie […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress