• Składniki:
  • - karkówka w całości - 1kg
  • - sól kuchenna - 1 kg
  • - musztarda francuska - 200 g

Dzisiaj coś z myślą o Panach – porządny kawał pysznej karkówki!

Soczyste mięso … delikatny sos … chrupiąca skórka – czego chcieć więcej?!

Karkówkę , mimo tego , że troszkę bardziej tłusta lubię bardzo!

Karkówkę w wersji obiadowej z dodatkiem świeżych ziemniaków i ulubionej surówki , albo karkówkę w wersji wędliny na kanapki.

Na efekt końcowy co prawda trzeba trochę poczekać , ale warto … ojj warto!

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Karczek myjemy i oczyszczamy z dużych kawałków tłuszczu.
 
Delikatnie nakłuwamy szpikulcem.
 
Smarujemy obficie musztardą francuską.
 
Blachę z piekarnika wysypujemy solą, tak by powstała centymetrowa warstwa.
 
Przekładamy karkówkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C.
 
Pieczemy przez około 90 do 120 minut –  w zależności od wielkości mięsa.
 
W trakcie pieczenia obracamy i polewamy sosem.
 
Podajemy solo lub z przyrumienioną cebulką.