ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z GULASZEM

Kto powiedział , że danie z ziemniaków musi być nudne?!
Wcale nie musi!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne , zapiekane ziemniaki, ktore nie tylko obłędnie smakują, ale tak samo obłędnie wyglądają.

W połączeniu z sycącym, aromatycznym gulaszem tworzą danie, którego nie powstydzi się najlepsza restauracja.

Gorąco polecam!

gulasz z lopaki , zapiekane ziemniaki , aromatyczny gulasz , gulasz wieprzowy , pyszne mieso , rodzinny obiad , wykwintny obiad , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

ZIEMNIAKI:
– mączyste ziemniaki – 300 g
– żółtko – 1 szt
– masło – 1 łyżka
– kurkuma – do smaku
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku

GULASZ :
– łopatka wieprzowa – ok. 400 g
– cebula – 2 szt
– pieczarki – ok. 150 g
– liść laurowy – 2-3 szt
– lubczyk – do smaku
– papryka – do smaku
– pieprz – do smaku
– sól – 1 szczypta
– bulion warzywny – 300 ml
– mąka do obtoczenia – ok.100 g
– olej do smażenia – 100 ml
– śmietana do zagęszczenia – ok. 100 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GULASZ:

Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, obtaczamy w mące.

W gęsiarce rozgrzewamy olej,obsmażamy mięso, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy, podlewamy bulionem.

Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy , doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Kiedy mięso będzie już miękkie zabielamy odrobiną słodkiej smietanki i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

ZIEMNIAKI:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.

Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy ( + ewentualnie dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, paprykę ), ucieramy na gładkie purre.

Napełniamy nimi worek cukierniczy z ozdobną końcówką.

Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Delikatnie smarujemy białkiem.

Wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 30-35 minut

Na tak przygotowane gniazdko nakładamy gorący gulasz!

Podajemy odrazu!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Goa
    1 grudnia 2012 at 15:15

    wygląda pysznie:)

  • Reply
    Anonymous
    1 grudnia 2012 at 18:32

    I smakuje tak samo, dziś robiłam , pychota…

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      1 grudnia 2012 at 18:45

      Ojjj cieszę się , że smakowało :D
      Jak będziecie kiedyś robić coś z mojego przepisu wyślijcie zdjęcia na FB!
      Chętnie opublikuję :):):)

  • Reply
    Anonim
    29 stycznia 2015 at 19:05

    A czy ziemniaki odcedzamy, czy razem z wodą i resztą ucieramy ? :)

  • Reply
    JOWITA
    29 stycznia 2015 at 19:42

    Kurcze, jaki super pomysł :)

  • Reply
    gość
    12 kwietnia 2015 at 21:45

    takie male pytanie…co to gęsiorka?
    :D

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress