Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami

Ciasto francuskie wręcz uwielbiam i  kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince!
 
 
Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika!
 
 
Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski!
Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej!
Polecam!
ciastka francuskie , francuskie koszyczki , ciastka z jablkami , fornetti , sloedkie ciasteczka franskuskie , ostra na slodko
SKŁADNIKI:

– budyń waniliowy – 60 g
– mleko – 300 ml
– cukier puder – 2 łyżki
– ciasto francuskie – 200 g
– jabłko – 2 szt
– żółtko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Budyń mieszamy z 2  łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka.
 
Resztę mleka zagotowujemy.
 
Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, studzimy.
 
Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką.
 
Kroimy na 12 prostokątów.
 
Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe 
( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy.
 
Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem.
 
Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut.
 
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki , a potem na plasterki.
 
Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem.
 
Napełniamy masą budyniową.
 
Na wierzch wkładamy plastry jabłek.
 
Ciasto smarujemy żółtkiem.
 
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
 
Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
 
Wyciągamy i zajadamy!
 
Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Pan Deserek :)
    4 grudnia 2012 at 11:10

    Coś przepysznego! Mniam mniam :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress