JABŁKA Z MIODEM ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

 
Już na samą myśl cieknie ślinka …
 
5 minut pracy … 15 pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie!
 
Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko!
 
A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego!

 
 
 
jablko w ciescie , w ciscie francuskim , pieczone jablko , zapiekane jablko , jablko z miodem , daktyle , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI:

– jabłko – 1 szt
– ciasto francuskie – 100 g
– daktyle bez pestek – 50 g
– miód – 1 łyżka
– cynamon – 2 łyżki
– żółtko – 1 szt

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  
Jabłko obieramy ze skórki.
 
Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód.
 
Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie.
 
Daktyle drobno siekamy.
 
Wkładamy do wnętrza.
 
Zalewamy łyżką miodu.
 
Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.
 
Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko.
 
Zdobimy listkami.
 
 
Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem.
 
Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut.
 
Zajadamy gorące!
 
Można posypać cukrem pudrem!
 
Pycha! 

 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Paula Rogóż
    3 stycznia 2013 at 19:13

    Niepieczone wygląda cudownie! ;)))

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress