MIĘSO MIELONE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI

mielone w cieście francuskim xx
 
Pokazałam wczoraj i się spodobało – z czego oczywiście bardzo się cieszę!
 
Nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i smakuje naprawdę wyśmienicie.
 
Zrobiłam to mięso w czwartek i zachwyciło wszystkich zajadaczy ;)
 
Wygląda na coś bardzo pracochłonne danie a tak naprawdę wystarczy 20 minut …. chwila w piekarniku … i gotowy obiad mamy na talerzu!

Takie mięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie!


 
mieloe w ciescie , mielone w ciescie francuskim , ciasto francuskie z miesem , , zapiekane mieso w ciscie , pyszny obiad , obiad wykwintny , ostra na slodko 
 

SKŁADNIKI:
 
– mięso mielone wołowe – 300 g
– jajko – 1 szt
– bułka tarta – 2 łyżki
– kwaśna śmietana – 1 łyżeczka
– cebula – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 szczypta
– ciasto francuskie – 1 arkusz
– pieczarki – 100 g
– natka pietruszki – 1 pęczek
– żółtko – 1 szt
 
 
 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą.
 
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
 
Z mięsa formujemy kulę, układamy na blasze, robimy wgłębienie.
 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut.
 
Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką.
 
Wycinamy paseczki
( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ).
 
 Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek.
 
Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
 
Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut.
 
W tym czasie czyścimy pieczarki.
 
Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
 
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku.
 
Delikatnie oprószamy solą.
 
Zajadamy gorące!
 
 
 


 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Capacitier
    16 grudnia 2012 at 13:16

    Robiłam podobne, choć moje wyglądało jednak mniej efektownie ;p.

  • Reply
    magda
    16 grudnia 2012 at 15:55

    pysznie wygląda :)

  • Reply
    Karmel-itka.
    16 grudnia 2012 at 16:11

    chyba wpadnę na obiad! ale pysznie.

  • Reply
    Ola Este
    16 grudnia 2012 at 16:34

    oj tak, wyglada oszalamiajaco!

  • Reply
    Lola
    16 grudnia 2012 at 18:30

    Pomysł rewelacyjny! Wykonanie jeszcze lepsze :)) Pozdrawiam

  • Reply
    thiessa
    17 grudnia 2012 at 00:26

    Wyglada bardzo efektownie. Pierwszorzedne wykonanie.

  • Reply
    Kasia
    24 lipca 2013 at 14:03

    Wygląda bardzo smacznie :) Notuję do wypróbowania :)

  • Reply
    Tarta z mięsem mielonym i warzywami
    15 maja 2014 at 10:54

    […] ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i […]

  • Reply
    Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką i jabłkiem
    2 sierpnia 2014 at 16:54

    […] Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego! […]

  • Reply
    SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM
    9 listopada 2014 at 21:56

    […] zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress