Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki.
A konkretnie to sos porowy do nich.
Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję jak dla armii!
Ojj było warto – smakowało rewelacyjnie!Połączenie delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
SKŁADNIKI:– mięso wieprzowe zmielone – 400 g
– jajko – 1 szt
– tarta bułka – 2 łyżki
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– mąka – 50 g
– jajko – 1 szt
– tarta bułka – 2 łyżki
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– mąka – 50 g
SOS:
– por – 2 szt
– masło – 2 łyżki
– mąka – 1 łyżka
– chrzan – 1 łyżeczka
– śmietana 30% – 50 ml
– sól
– pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski.
Wbijamy jajko.
Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy.
Formuje pulpeciki w dłoniach.
Każdy pulpet obtaczamy w mące.
Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso.
Solimy i gotujemy.
Do wrzątku wkładamy pulpeciki.
Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora.
Smażymy ok. 10 minut.
Oprószamy mąką.
Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów.
Gotujemy jeszcze kilka minut.
Dodajemy chrzan i śmietanę.
Doprawiamy do smaku.
Polewamy gorące pulpeciki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami!
6 komentarzy
Sylvia (Fiolunka)
18 grudnia 2012 at 18:09Oblednie wyglada :) tresciwy obiad!
Gosia
18 grudnia 2012 at 22:27Uwielbiam pora, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis;)
Madleine
2 stycznia 2013 at 14:39mmm lubie por :) ja uwielbiam sos porowy z mascarpone :) Robie go do rybki :)
Anonymous
2 marca 2013 at 21:02Muszę to zrobić,wygląda obłędnie.
Pulpety w sosie koperkowym
5 sierpnia 2014 at 14:27[…] Wołowina 4 – porcje ~ 45 Home » Mięsa » Pulpety w sosie koperkowym Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety […]
KOTLETY MAKARONOWE Z POREM
1 stycznia 2015 at 19:24[…] często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują […]