PULPETY W SOSIE POROWYM

pulpety w sosie , mieso w sosie , pulpety w sosie porowym , sos porowy , pyszny soso do miesa , ostra na slodko
 
Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki.  

A konkretnie to sos porowy do nich.
 
Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję jak dla armii!
 
Ojj było warto – smakowało rewelacyjnie!Połączenie delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym  , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

 
pulpety w sosie , mieso w sosie , pulpety w sosie porowym , sos porowy , pyszny soso do miesa , ostra na slodko
 
SKŁADNIKI:– mięso wieprzowe zmielone – 400 g
– jajko – 1 szt
– tarta bułka – 2 łyżki
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– mąka – 50 g

SOS:
– por – 2 szt
– masło – 2 łyżki
– mąka – 1 łyżka
– chrzan – 1 łyżeczka
– śmietana 30% – 50 ml
– sól
– pieprz

 

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski.
 
Wbijamy jajko.
 
Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. 
 
Dokładnie mieszamy.
 
Formuje pulpeciki w dłoniach.
 
Każdy pulpet obtaczamy w mące.
 
Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso.
 
Solimy i gotujemy.
 
Do wrzątku wkładamy pulpeciki.
 
Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.
 
Na patelni rozgrzewamy masło.
 
Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora.
 
Smażymy ok. 10 minut.
 
Oprószamy mąką.
 
Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów.
 
Gotujemy jeszcze kilka minut.
 
Dodajemy chrzan i śmietanę.
 
Doprawiamy do smaku.
 
Polewamy gorące pulpeciki.
 
Podajemy z ulubionymi dodatkami!
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Sylvia (Fiolunka)
    18 grudnia 2012 at 18:09

    Oblednie wyglada :) tresciwy obiad!

  • Reply
    Gosia
    18 grudnia 2012 at 22:27

    Uwielbiam pora, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis;)

  • Reply
    Madleine
    2 stycznia 2013 at 14:39

    mmm lubie por :) ja uwielbiam sos porowy z mascarpone :) Robie go do rybki :)

  • Reply
    Anonymous
    2 marca 2013 at 21:02

    Muszę to zrobić,wygląda obłędnie.

  • Reply
    Pulpety w sosie koperkowym
    5 sierpnia 2014 at 14:27

    […] Wołowina 4 – porcje ~ 45 Home » Mięsa » Pulpety w sosie koperkowym   Delikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety […]

  • Reply
    KOTLETY MAKARONOWE Z POREM
    1 stycznia 2015 at 19:24

    […] często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress