SUFLET POMARAŃCZOWY

 
Pomarańcze … goździki … Święta …
 
Któż z Nas nie lubi tego zapachu?!
 
 
Kilka dni temu udało mi się kupić najbardziej soczyste pomarańcze jakie do tej pory jadłam!
 
 
Cześć zjadłam solo … z części wycisnęłam sok do porannego śniadania … a z dwóch postanowiłam zrobić pyszny suflet!
 
suflet pomaranczowy , pyszny suflet , owocowy deser , zapiekanka owocowa , soczyste pomarancze , ostra na slodko
 
 
SKŁADNIKI:

– pomarańcze – 2 szt
– żółtko – 2 szt
– cukier – 3 łyżki
– mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
– migdały – ok. 30 g
– sok z cytryny – 1 łyżeczka
– sok z pomarańczy – ok. 50 ml
– białko – 3 szt

 
 
 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Pomarańcze myjemy i odkrawamy „piętki”.
 
Wydrążamy miąsz za pomocą noża.
 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
 
Dodajemy mąkę ziemniaczaną , drobno posiekane migdały i obydwa soki.
 
Mieszamy.
 
Białka ubijamy na sztywno.
 
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
 ( ręcznie ).
 
Wydrążone owoce napełniamy masą.
 
Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 22-25 minut.
 
Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.
 
Zajadamy na gorąco!
 
 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Smacznie Zdrowo Kolorowo
    21 grudnia 2012 at 22:10

    O, fajny pomysł. Ja bym się bała, że coś ze skórką się stanie. Ale jak już wypróbowałaś, to można kombinować z cytrusami jako „kokilkami” ;)

  • Reply
    mrs_coffee
    22 grudnia 2012 at 15:05

    musi byc pyszne :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress