SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ – bez pieczenia

Serniki i szarlotki to zdecydowanie najbardziej popularne ciasta na blogu.

W mojej głowie też nie brakuje na nie pomysłów.

Dziś przygotowałam dla Was kolejny przepis na pysze ciasto z jabłkami – tym razem bez pieczenia.

Kruche herbatniki przykryte słodkim jabłkowym nadzieniem i puszystą, śmietanową pianką z całą pewnością zachwycać będą wszystkich wielbicieli słodkości.

Ciasto jest łatwe, szybkie i tanie.

Idealny pomysł na weekendowy deser!

Sprawdzi się też na rodzinnej imprezie!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. herbatniki możecie zamienić na świeżo upieczony biszkopt!

SKŁADNIKI:

( 24×30 )

MASA JABŁKOWA:

* jabłka – 1,5 kg

* galaretka cytrynowa – 2 op

* sok z cytryny – 2 łyżki

* cukier – do smaku

ŚMIETANOWA PIANA:

* śmietana 36% – 500 ml

* galaretka przezroczysta – 1 op

DODATKOWO:

* herbatniki – ok. 250 g

* czekolada mleczna

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane jabłka kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, i dusimy w garnku do rozpadnięcia się.

Słodzimy do smaku, wsypujemy galaretki cytrynowe ( proszek ), mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

Na dnie blachy układamy obok siebie herbatniki, zalewamy lekko tężejącą masą jabłkową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawimy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy zimną galaretkę.

Masą pokrywamy herbatniki, odstawiamy na noc do lodówki.

Posypujemy tartą czekoladą i zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Dusia
    2 stycznia 2013 at 11:38

    pychota:)

  • Reply
    Bity Kęs
    2 stycznia 2013 at 22:55

    klasyk, zawsze zajadałam się u koleżanki, której babcia produkowała to ciasto na metry. Przepyszne połączenie ze śmietanką :)

  • Reply
    Anonymous
    12 stycznia 2013 at 00:44

    Własnie upiekłam zobaczymy jak wyszło:)A jak sie je przechowuje w lodówce czy nie?Pozdrawiam:)

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      12 stycznia 2013 at 06:39

      W lodówce.
      Śmietana jest zbyt delikatna.
      Mam nadzieję , że będzie smakowało :):):)

    • Reply
      Anonymous
      14 stycznia 2013 at 16:43

      Ciasto wyszło rewelacyjnie ,ale na początku myślałam,żeklapa lecz w lodówce poleżało i ekstra.Zajadamy sie nim a w szczególności syn.POZDRAWIAM:)_

  • Reply
    Anonymous
    14 marca 2013 at 08:03

    Do jablek to wsypac ta galaretke czy rozpuscic wczesniej. A w polewie to bialko i zoltko polaczyc ze soba i z masa kakaowa. Przepraszam ale dopiero sie ucze i musze miec wylozone wszystko jak chlopu lopata

  • Reply
    Szarlotka na puszystym cieście
    25 grudnia 2013 at 21:23

    […] KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ […]

  • Reply
    Szarlotka ucierana
    21 kwietnia 2014 at 11:00

    […] KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ […]

  • Reply
    Cynamonowe poduchy z jabłkami
    4 maja 2014 at 20:44

    […] i zima obfituje w przepyszne jabłka , z których robimy nie tylko wspaniałe szarlotki , ale też musy czy dodatki do […]

  • Reply
    Szarlotka na kruchym cieście
    1 października 2014 at 22:17

    […] Tarta i szarlotka? […]

  • Reply
    SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ
    26 października 2014 at 19:42

    […] Królewską szarlotką z bitą śmietaną […]

  • Reply
    SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ
    31 października 2014 at 21:19

    […] mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą […]

  • Reply
    SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
    12 listopada 2015 at 11:35

    […] odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! […]

  • Reply
    crolin
    29 lipca 2017 at 11:36

    Na jaki rozmiar blaszki jest przepis na biszkopt???

  • Reply
    Wiola
    21 października 2017 at 16:27

    witam a na jaka forme ciasto??

  • Pozostaw odpowiedź crolin Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress