Zupa krem z soczewicy

Nie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę!
 
Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę!
 
 
Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!
Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!
Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.
Polecam!
zupa z soczewicy , krem z soczewicy , zupa krem , dania z soczewicy , pyszna zupa , sycaca zupa , ostra na slodko
SKŁADNIKI:

– soczewica zielona – 1 szklanka
– soczewica czerwona – 1 szklanka
– bulion warzywny – ok. 1,5 l
– sól – 1 łyżka
– pieprz – 1 szczypta
– śmietana słodka 18% – 50 ml
– makaron muszelki – 100 g
– marchew – 2 szt
– koperek – 1 pęczek
– masło – 20 g

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Soczewicę zalewamy wodą.
 
Odstawiamy na ok. 30 minut.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
 
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
 
Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła.
 
Odstawiamy do przestygnięcia.
 
Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.
 
Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut 
( do zmięknięcia ).
 
Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką.
 
Wlewamy spowrotem do zupy.
 
Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.
 
Dodajemy ugotowany makaron.
 
Dokładnie mieszamy.
 
Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką.
 
Posypujemy posiekanym koperkiem.
 
Smacznego!
 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Trufelek
    7 stycznia 2013 at 10:32

    Chętnie ją wypróbuję :D Wygląda naprawdę smacznie:)

  • Reply
    Krem kalafiorowy
    5 sierpnia 2014 at 13:42

    […] zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko […]

  • Reply
    Zupa / Krem dyniowy na ostro
    23 października 2014 at 10:30

    […] Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową  pulpecikami i Kremem z soczewicy. […]

  • Reply
    KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ
    2 stycznia 2015 at 19:45

    […] A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. […]

  • Reply
    Kasia K
    21 lutego 2015 at 15:04

    Czy bez zielonej soczewicy zupa straci na smaku?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress