Zupa krem z soczewicy

Nie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę!
 
Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę!
 
 
Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!
Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!
Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.
Polecam!
zupa z soczewicy , krem z soczewicy , zupa krem , dania z soczewicy , pyszna zupa , sycaca zupa , ostra na slodko
SKŁADNIKI:

– soczewica zielona – 1 szklanka
– soczewica czerwona – 1 szklanka
– bulion warzywny – ok. 1,5 l
– sól – 1 łyżka
– pieprz – 1 szczypta
– śmietana słodka 18% – 50 ml
– makaron muszelki – 100 g
– marchew – 2 szt
– koperek – 1 pęczek
– masło – 20 g

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Soczewicę zalewamy wodą.
 
Odstawiamy na ok. 30 minut.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
 
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
 
Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła.
 
Odstawiamy do przestygnięcia.
 
Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.
 
Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut 
( do zmięknięcia ).
 
Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką.
 
Wlewamy spowrotem do zupy.
 
Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.
 
Dodajemy ugotowany makaron.
 
Dokładnie mieszamy.
 
Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką.
 
Posypujemy posiekanym koperkiem.
 
Smacznego!
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Trufelek
    7 stycznia 2013 at 10:32

    Chętnie ją wypróbuję :D Wygląda naprawdę smacznie:)

  • Reply
    Krem kalafiorowy
    5 sierpnia 2014 at 13:42

    […] zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko […]

  • Reply
    Zupa / Krem dyniowy na ostro
    23 października 2014 at 10:30

    […] Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową  pulpecikami i Kremem z soczewicy. […]

  • Reply
    KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ
    2 stycznia 2015 at 19:45

    […] A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. […]

  • Reply
    Kasia K
    21 lutego 2015 at 15:04

    Czy bez zielonej soczewicy zupa straci na smaku?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress