CIASTECZKA WANILIOWE Z PATELNI ( z bakaliami! ) / WALIJSKIE

 
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacha!
 
Robi się je błyskawicznie , smakują rewelacyjnie, a do ich przygotowania nie musimy nawet używać piekarnika!
 
Wszystko to w 15 minut na patelni!
 

Możemy do niech dodać migdały, rodzynki, ulubione orzechy, czekoladę – co tylko mamy ochotę!

 
 
 
SKŁADNIKI:
 
* mąka – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 3 łyżki
* jajko – 1 szt
* orzeszki ziemne, migdały, płatki migdałów – ok. 40-50 g
* masło – 60 g
– laska wanilii lub olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy pokrojone masło i dokładnie siekamy.

Dorzucamy posiekane bakalie, roztrzepane jajko i wszystko razem zagniatamy.

Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.

Wycinamy ciasteczka.

Patelnię delikatnie natłuszczamy ( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.

Uważamy by się nie przypiekły!

Zajadamy posypane cukrem pudrem!

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    Aga
    10 stycznia 2013 at 13:43

    Fajne:)

  • Reply
    Bity Kęs
    10 stycznia 2013 at 19:09

    muszę spróbować!

  • Reply
    Olka
    11 stycznia 2013 at 18:36

    Ciastka z patelni? Bardzo ciekawy pomysł…

  • Reply
    Anonymous
    12 stycznia 2013 at 11:41

    Robiłam te ciasteczka wczoraj :) Wyszły przepysznie :) Dodałam tylko trochę więcej mąki przy wyrabianiu ciasta, bo ciasto strasznie kleiło się do ręki, ale ciasteczka wyszły przepysznie, a pomysł z ciasteczkami z patelni – pierwsza klasa :)
    Dziękuję za przepis i świetny pomysł :)

  • Reply
    zufik
    12 stycznia 2013 at 17:19

    Pychoty, piekłam Twój piernik i się sprawdził, to może i na te ciasteczka się skuszę;)

  • Reply
    peggi
    17 stycznia 2013 at 20:42

    rewelacyjne są, ekspresowe niebo w gębie :-D
    http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/01/ciasteczka-z-patelni.html

  • Reply
    Katarzyna K
    11 października 2013 at 12:32

    Chyba pojadę do sklepu po migdały i zaraz zabieram się do roboty :))

  • Reply
    panti
    11 października 2013 at 19:26

    no Kochana…wstrzeliłaś się w dziesiątkę ;) już wiem co zrobię jutro na słodkość na weekend dla mojego smyka :D

    ps. ja wiem ze ty zakochana, ale kiedy ta kawa ??????????????

  • Reply
    Beata
    24 lutego 2014 at 10:23

    Wczoraj zrobiłam na probe , wyszły przepyszne!!!! każdy myślał ze to ze sklepu:) szybkie, łatwe mniam:)

  • Reply
    Julita
    17 maja 2015 at 14:58

    ciastka rewelacyjne i szybkie w przygotowaniu .p.s ja nie dawałam płatków migdałowych tylko samą pokruszona czekoladę;)

  • Reply
    o.zak
    13 stycznia 2017 at 20:36

    Zrobiłam na próbę, bo jakoś byłam sceptycznie nastawiona …. Ale te ciastka są MEGA! Po ukochanym gotowanym serniku (który zrobił furorę wśród znajomych i wszyscy go pieką) i cieście na pizzę, które zawsze wychodzi (naprawdę!) ciastka wskakują do przepiśnika :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 stycznia 2017 at 00:30

      Bardzo miło mi to słyszeć! Strasznie się cieszę, że smakowały i mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)))

  • Reply
    Anonim
    19 stycznia 2017 at 14:17

    Skusiłam się i wczoraj zrobiłam.Są smaczne trzeba przyznać tylko jest małe ale….ciastka po ułożeniu na gorącej patelni rozpływają się z dość zwartej konsystencji robią się miękkie,trudno je później odwrócić na druga stronę i dlatego szybko się przypalają niestety :( Jeśli się jeszcze kiedyś zdecyduję je zrobić dodam więcej mąki aby ciasto było twardsze.
    Pozdrawiam :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 stycznia 2017 at 14:24

      Jeśli ciastezka Ci się rozpływają to znaczy , że coś zrobiłaś źle.
      Podczas pieczenia cały czas powinny zachowywać kształt , nie ma problemów z przewracaniem.
      Albo zbyt duża ilość tłuszczu albo zbyt wilgotna mąka , albo zbyt mała jej ilość.

    Skomentuj Anonymous Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress