CIASTO JOGURTOWEZ GALARETKĄ

 
Fioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce!
 
Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru.
 
Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10!
 
 
Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok  właśnie w fioletowym pokryciu!
 
Świetnie orzeźwia!

 jogurtowiec , jogurtowe , ciasto na smietanie , ciasto z jogurtu , ciasto z galaretka , sernik na zimno , ostra na slodko
 
SKŁADNIKI:
( na formę keksową )

MASA:
– jogurt naturalny – 300 g
– śmietana 18% kwaśna – 150 g
– żelatyna – 2 łyżki
– cukier puder – ok. 80 g
– galaretka ametystowa ( Wodzisław ) – 1 op.

BISZKOPT:
– jajko – 1 szt
– mąka – 1 łyżka
– cukier – 1 łyżka
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
BISZKOPT:
 
Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
 
Łączymy z żółtkiem.
 
 Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.
 
Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia 
( lub tak jak ja , silikonowej )
i pieczemy około 15 minut w 180 st. C.
 
Galaretkę rozrabiamy wg. przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia.
 
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
 
 
MASA:
 
W misce rozrabiamy śmietanę z jogurtem.
 
Dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę.
 
Wszystko razem dokładnie! miksujemy.
 
Wylewamy na upieczony biszkopt, wygładzamy, wkładamy do lodówki.
 
Na zastygniętą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę.
 
Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.
Smacznego!
 

 

 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    qwert123
    13 stycznia 2013 at 12:43

    ta fioletowa tafla jest super:D

  • Reply
    maleńka
    13 stycznia 2013 at 13:14

    mam tylko małe pytanko natury technicznej:) Czy jak pieczesz w silikonowej(ja oststnio uwielbiam je) to wykładając masę zostawiasz biszkopt w silikonie i tam później zalewasz galaretkę?:)
    SMAKOWITOŚCI :-))

    • Reply
      Ostra Na Słodko
      13 stycznia 2013 at 14:01

      Dokładnie tak ! z tym , że upieczony biszkopt odwracam na drugą stronę :):):)

  • Reply
    maleńka
    13 stycznia 2013 at 14:04

    Dzięki:-) W tygodniu na pewno zrobię:))

  • Reply
    Gumisiowa
    13 stycznia 2013 at 15:30

    Jakie piękne kolorki! Pewnie pychota. :) Gdzie dostałaś taką galaretkę?

  • Reply
    martex.82
    13 stycznia 2013 at 18:07

    Śliczne ciasto, piękne kolorki, nigdy nie widziałam takiej galaretki, super :)

  • Reply
    gin
    15 stycznia 2013 at 20:07

    Świetnie wygląda z tą fioletową galaretką – tak niecodziennie, inaczej :)

  • Reply
    Anonymous
    23 stycznia 2013 at 11:21

    fajne ciasto :)…a jakie wymiary blaszki bądź formy ?

  • Reply
    Anonymous
    23 stycznia 2013 at 11:23

    chyba doczytałam -standardową? a co do galaretek sa one też w Kauflandzie :)

  • Reply
    Smaczne-zdrowe
    8 lutego 2013 at 10:27

    Wygląda bardzo ciekawie z tą fioletową galaretką:)

  • Reply
    busia
    25 marca 2013 at 23:29

    Mam pytanko o foremkę do ciasta :) czy nada się mała tortownica (chyba śr. 25cm) albo foremka kwadratowa (SZEROKOŚĆ-25 CM, WYSOKOŚĆ-5 CM, DŁUGOŚĆ-30CM) na taką ilość składników jak jest w opisie ?? :)

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      26 marca 2013 at 08:28

      Zdecydowanie nie , bo ciasto wyjdzie baaaaaaardzo niskie a z biszkoptu zrobi się deska :(
      przy takich wymiarach bedzie trzeba podwoic ilośc składników.

  • Reply
    gastronomicznyblog.wordpress.com
    6 września 2014 at 08:49

    I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your site to come back down the
    road. All the best

  • Reply
    Jacek
    17 marca 2015 at 18:40

    Witam,
    mam małe pytanko, jak zrobić zeby galaretka byłą taka pełna bąbelków i pofalowana na wierzchu??

    Pozdrawiam

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress