CIASTO SZYFONOWE – ANGEL CHIFFON CAKE

ciasto szyfonowe z białek 2xx
ANGEL CHIFFON CAKE – ciasto znane również pod nazwą ciasto szyfonowe. 
Jedno z najmniej kalorycznych ciast na świecie ;)
 
Upieczone na białkach, jest niezwykle lekkie , delikatne , puszyste.
 
A smakuje obłędnie!
 
Śmiało można pokusić się o dokładkę!
 
Ciasto szyfonowe polane ulubioną czekoladą tworzy już może mniej dietetyczną całość , ale smakuje jeszcze lepiej.

 iasto szyfonowe , shiffon cake , ciasto dietetyczne , ciasto z bialek , ucierane z bialek , ostra na slodko , tanie ciasto , latwe ciasto

 SKŁADNIKI:

*- białko – 100 g
– olej – 20 ml
– mleko – 40 ml
– cukier puder – 40 g
– mąka – 35 g
– proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
– sól – 1 szczypta
– olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mieszamy mleko i olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ( podnosząc do góry ).

Przelewamy do formy keksowej ( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać).

Pieczemy ok. 35 minut w 170 C, pPo tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!!

Studzimy i posypujemy obficie cukrem pudrem!

* Uwaga!
Ciasto jest na białkach , więc nie przeraźcie się , że po chwili opada!


 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    31 stycznia 2013 at 22:52

    Bardzo fajny pomysł:)

  • Reply
    Pogodynka
    1 lutego 2013 at 09:22

    Ja z daleka myślałam, że to jeden wielki pączek. ;) Koniecznie muszę spróbować. :)

  • Reply
    gin
    1 lutego 2013 at 20:25

    Czytałam już gdzieś o tym cieście – bardzo jestem ciekawa jego smaku. Wygląda świetnie :)

  • Reply
    MP3-ka
    1 lutego 2013 at 21:39

    też myślałam, że to taki podłużny pączek :) wygląda świetnie, a już nie wspomnę o tym, że ma mało kalorii.. mniam!

  • Reply
    Anonymous
    3 lutego 2013 at 12:37

    napisałaś w składnikach, że białka ma być 100g – dla ułatwienia: z ilu średniej wielkości jajek? :)

  • Reply
    Anonymous
    5 lutego 2013 at 14:58

    Dziś zrobiłam to ciasto, ale nie wiem dlaczego wyszedł mi zakalec :( A taką ochotę na nie miałam :(

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress