MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ

Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę!

Z ciastdrożdżówek muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości!
Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra!

Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi?

 

 

muffinki z truskawkami , muffinki truskawkowe , muffinki owoowe , muffinki z kruszonka , kruszonka chrupica , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI:
( 6 sztuk )

MUFFINKI:
– mąka – 1,5 szklanki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– cukier – 0,5 szklanki
– jajko – 1 szt
– masło – 50 g
– jogurt naturalny – ok. 120 g
– wanilia – 1 laska
– truskawki – 100 g

KRUSZONKA:
– zimne masło – 1 czubata łyżka
– mąka – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżki
– płatki migdałów – 3 łyżki
– kokos – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MUFFINKI:

Roztapiamy masło.

Truskawki kroimy w kosteczkę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce mieszamy jogurt z ziarenkami wanilii , jajkiem i roztopionym masłem.

Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy

Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek ( u mnie silikonowe ).

KRUSZONKA:

Mieszamy razem mąkę i cukier.

Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę.

Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy.

Kładziemy na wierzch muffinek i leciutko dociskamy.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok 20 – 25 minut.

Smacznego!

  

Przepis zainspirowany przepisem z bloga Sunshines Kitchen.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Agata Chmielewska (aga-aa)
    9 lutego 2013 at 23:32

    a skąd masz truskawki? :)

  • Reply
    Szana
    10 lutego 2013 at 01:00

    aj jak wiosną zapachniało :)

  • Reply
    The Foreign Mummy Blog
    18 kwietnia 2013 at 14:59

    Truskawki mam, ale czym moglabym zastapic olejek do ciast smietankowy? Nawet nie wiem co to jest i nie wiem czego moge uzyc zamiast :)

  • Reply
    Biszkopt z kremem budyniowym i musem truskawkowym
    19 czerwca 2013 at 20:46

    […] już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę …  […]

  • Reply
    Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami
    12 lipca 2013 at 14:05

    […] już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z […]

  • Reply
    Muffinki daktylowe
    5 maja 2014 at 15:19

    […] były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również […]

  • Reply
    Avendsa
    30 maja 2014 at 17:48

    Co zrobić z jajkiem? Wbiłam je do ciasta, ale mimo to ciasto było zbyt gęste – nie dało się go zagnieść, więc dodałam więcej jogurtu. Właśnie się pieką – oby się udały, bo Twoje wyglądają świetnie.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 maja 2014 at 18:38

      Już poprawiłam przepis :)
      Trzymam kciuki!
      Muszą się udac :D

  • Reply
    MUFFINKI KAKAOWO-KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
    3 marca 2015 at 18:44

    […] mnie muffinkowe szaleństwo!   Czekoladowe … kakaowe …. śmietankowe … z truskawkami … i słodkim kremem – każde zajadam z wielką przyjemnością!     Robi się […]

  • Reply
    MUFFINY Z KAKI I PALONYM MASŁEM
    22 kwietnia 2015 at 20:08

    […] , inaczej persymona (  niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress