BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I JABŁKAMI

muffinki jabłkowe 5xx

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne babeczki.

Wypełnione po brzegi słodkim kremem budyniowym i przełamane smakiem kwaskowych, prażonych jabłek.

Połączenie idealne , które jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki!

Gwarantuję , że każdy kto spróbuje tych babeczek z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Spróbujcie!

muffinki z kremem budyniowym , babeczki budyniowe , babeczki z jabłkami , muffinki z jabłkami , cupcake , krem budyniowy , ostra na slodko

SKŁADNIKI:
( 12 szt )

CIASTO:

– masło – 40 g
– drobny cukier – 150 g
– mąka pszenna – 120 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
– cynamon – 1 łyżeczka
– jajko – 1 szt
– mleko – 120 ml
– aromat waniliowy – 1 łyżeczka

NADZIENIE:

– prażone jabłka – 100 g
– cukier puder – 1 łyżka

KREM:

– mleko – 200 ml
– aromat waniliowy – 1 łyżeczka
– żółtko – 2 szt
– cukier – ok. 100 g
– mąka – 15 g
– mąka kukurydziana – 15 g
– śmietana 30 % – 100 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Masło , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa
( przypominająca bułkę tartą ).

W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.

Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.

Nakładamy ciasto do foremek
( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.

Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C na ok. 20 minut, studzimy na kratce.

KREM:

Mleko gotujemy z aromatem, żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.

Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.

Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.

Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.

Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Olinka
    4 marca 2013 at 19:07

    Piękne muffinki i filmik :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

  • Reply
    Roz Airad
    4 marca 2013 at 22:24

    wyglądają obłędnie ;D

  • Reply
    Anonymous
    30 marca 2013 at 17:44

    Przepis jest jakiś kiepski muffinki mi nie wyrosły i jabłka poszły na dno ajj

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      30 marca 2013 at 21:08

      A mi jak widac wyrosły ładnie , a były robione DOKŁADNIE WG PRZEPISU :)

      Więc to może nie przepis kiepski , ale sposób przyrządzenia był nie taki jak trzeba :)

  • Reply
    BABECZKI DROŻDŻOWE - PONCZOWE Z KOKOSEM I ORZECHAMI
    1 grudnia 2015 at 21:30

    […] Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress