Pierogi kowieńskie

pierogi kowieńskie xxxxxxxxxxx
 
Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów!
Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka.

Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad!

Polecam!
 
pierogi kowienskie , chrupiace pierogi , pierogi z cebulka , pierogi z boczkiem , pierogi z jajkiem , najlepsze ciasto na pierogi , pyszne pierogi , ostra na slodko 

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g
– sok z cebuli – 3 łyżki
– jajko – 1 szt
– żółtko – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka

FARSZ:

– boczek wędzony – 200 g
– cebula – 1 szt
– por – 1 szt
– jajka na twardo – 3 szt
– surowe jajko – 1 szt
– bułka tarta – 1 łyżka
– olej – 1 łyżka
– sól , pieprz – do smaku 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
CIASTO:
 
Mąkę przesiewamy ze szczypta soli.
 
Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli.
 
Zagniatamy ciasto.
 
Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 – 20 minut.
 
 
 
FARSZ:
 
Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju.
 
Dodajemy drobno posiekanego pora.
 
Przesmażamy razem kilka minut.
 
Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.
( Możemy również zmielić w maszynce )
 
Mieszamy z cebulką i porem.
 
Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą.
 
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
 
Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
 
Szklanką wycinamy kółka.
 
Na każde nakładamy farsz.
 
Zlepiamy brzegi tworząc falbankę lub tak jak ja zgniatając widelcem.
 
Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez ok. 3-4 minutki.
 
Podajemy polane masełkiem z cebulką i boczkiem!

Smacznego!

 
 
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Anonymous
    7 marca 2013 at 15:21

    a jak wydobyc sok z cebuli?

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      7 marca 2013 at 16:21

      Cebulkę drobno siekawmy , zasypujemy odrobiną cukru i odtsawiamy – puści sok ( robimy tak również na przeziębienie ).

      Jeśli nie chcemy czekac możemy drobniutko posiekac cebulę , dolac odrobinę wody ( musi byc swieża , soczysta ) i bardzo mocno miksujemy blenderem aż zrobi się papka :)

  • Reply
    Anonymous
    7 marca 2013 at 18:10

    Hi to every onе, sincе I am in fact еager оf геading thіѕ web ѕite’s post to be updated on a regular basis. It contains good stuff.

    my homepage – kinds of flutes

  • Reply
    Justyna Bąk
    7 marca 2013 at 22:10

    smaczny pomysł na nadzienie:)

  • Reply
    Pierogi z kaszanką i cebulą - po wiejsku
    19 października 2014 at 08:35

    […] to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i […]

  • Reply
    SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM
    10 listopada 2014 at 06:18

    […] Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. […]

  • Reply
    Boczek pieczony - pyszny!
    19 kwietnia 2015 at 19:37

    […] Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. […]

  • Reply
    SPAGHETTI CARBONARA
    30 maja 2015 at 19:45

    […] boczek , cebulka , ser …  – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką  , […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress