CIASTO BRZOSKWINIOWE Z MASĄ KISIELOWĄ

ciasto brzoskwiniowe , puszysty biszkopt , ciasto kisielowe , brzoskwiniowe z kisielem , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko , blog kulinarny latwe przepisy , pyszne ciasta z owocami

 

Ciasto brzoskwiniowe zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci!

Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super ciasto!
Zrobisz mi takie! „

Jak widać zostałam postawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobić … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością!

Trochę pozmieniałam … trochę dodałam od siebie ….

Soczyste brzoskwiniepuszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos ….

Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni!

 ciasto brzoskwiniowe , puszysty biszkopt , ciasto kisielowe , brzoskwiniowe z kisielem , tanie ciasta , latwe ciasta , ostra na slodko , blog kulinarny latwe przepisy , pyszne ciasta z owocami

SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
CIASTO:

– cukier – 1 szklanka
– jajka – 4 szt
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– mąka – 1 szklanka
– sól – 1 szczypta

WIERZCH :
– kisiel brzoskwiniowy – 4 op
– brzoskwinie z puszki – 5 szt
– wiórki kokosowe – 100 g

PONCZ:
– słodka herbata – 1 szklanka
– sok z cytryny – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Oddzielamy białka od żółtek.

Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.

Żółtka ubijamy z cukrem.

Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.

Pieczemy 30 minut / 180C

WIERZCH:

Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody zmniejszamy o połowę !!!

Do ugotowanego dodajemy owoce.

Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone ciasto.

Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy ciasto.

Wkładamy do piekarnika na ok. 10 -15 minut na 180C

Smacznego!

 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    beetle
    9 marca 2013 at 00:59

    Śliczne i bardzo apetyczne!

  • Reply
    Dusia
    9 marca 2013 at 01:27

    Pyszniaste, zapisuję sobie :)

  • Reply
    gin
    11 marca 2013 at 21:12

    Wygląda bardzo smakowicie :)

  • Reply
    Anonymous
    13 marca 2013 at 18:41

    a ja mam pytanie w jakiej temp i ile czasu sie piecze samo ciasto? bo albo nie widze albo nie napisane ;)

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      13 marca 2013 at 19:44

      Już poprawiałam :D
      Faktycznie ” zjadłam ” 30 minut / 180 C :D

  • Reply
    Natusia
    14 marca 2013 at 14:50

    Wiem że jest pyszniutki:) Moja mama już od dawna robi bardzo podobne ciasto tyle że oprócz brzoskwini dajemy też ananas z puszki w kostkę pokrojony i budyń waniliowy (nie kisiel) gotujemy na syropie z odcedzonym z owoców wymieszanym z wodą. Teraz już wiem co Tacie na imieniny upiec :)

  • Reply
    Bez Pszenicy (Kamila)
    2 września 2013 at 14:33

    a kiedy dodajemy poncz, bo w składnikach jest, ale w przepisie brak

  • Reply
    BRZOSKWINIOWE KISIELOWE
    30 listopada 2014 at 00:46

    […] Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;) […]

  • Reply
    aga
    4 marca 2015 at 21:19

    Rowniez mialam pytac o ten poncz… :-)

  • Reply
    Anonim
    4 marca 2015 at 22:45

    W jakiej tortownicy pieklas to cudo ?

  • Reply
    ania
    21 kwietnia 2015 at 10:43

    a co z ponczem???

  • Reply
    kinga
    21 lipca 2015 at 21:58

    Witam.Prosze podac wielkosc tortownicy.To troche wkurzajace bo bardzo czesto w przepisach nie ma wielkosci foremki,a nie kazdy to cukiernik,zeby mogl sie domyslec po ilosci skladnikow i jeszcze druga sprawa to doczekac sie na odpowiedz graniczy z cudem.Prosze o odpowiedz jeszcze w tej dziesieciolatce.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 lipca 2015 at 22:09

      Tortownica 24 cm – dodałam to w opisie :)
      ( odpowiedź po ok. 10 minutach od Pani zapytania , więc chyba nie jest źle ;) )

  • Reply
    kinga
    21 lipca 2015 at 23:28

    Witam raz jeszcze.To prawda-nie zle,odpowiedz nadeszla naprawde szybko i bardzo za to dziekuje.Dzisiaj mnie ponioslo i „wyszlam z nerw”bo napisalam w kilku miejscach i przez dlugi czas (3 m-ce ) nie uzyskalam odpowiedzi ,a pani oberwalo sie rykoszetem-za co bardzo przepraszam.Pozdrawiam.K

  • Reply
    kinga
    29 grudnia 2015 at 13:01

    Ciasto upieklam pierwszy raz z kisielem i takie polaczenie bardz,bardzo mi spasowalo.Poczestowalam kolezanke i nie mogla zgadnac co to i tez jej smakowalo.Szukam przepisu na drozdzowki z kisielem i owocami,ale wszedzie oklepany budyn.Gratulacje za fajny pomysl.

  • Reply
    kasia
    5 maja 2016 at 12:42

    czy ten kisiel po upieczeniu nie wypływa z ciasta???

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress