Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym

Wyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;)
 
 
 
Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl  miałam pod ręką i nawet nie musiałam wychodzic z domu 
( tak! tak! siedział we mnie leniwiec ! ;) )
Znikały ekspresowo … a ja słyszałam zachwyty znad talerzy :D
 
 
 
Są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków i nie wymagają dużo pracy!
 
 
Sprawdzą się nie tylko na obiad , ale np. jako ” coś na ciepło ” podczas przyjęcia!

 

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:

– mąka – 1,5 szklanki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 łyżeczka
– mleko – 1 szklanka
– jajka – 2 szt
– olej – 3 łyżki

FARSZ:

– podsmażone mięso mielone – ok. 300 g
– jajko – 1 szt
– sól , pieprz – do smaku
– cebula – 1 szt
– czosnek – 1 ząbek
– ryż – 1 woreczek
SOS:

– pomidory koktajlowe – 200 g
– oregano suszone – 1 łyżeczka
– sól, pieprz – do smaku
– śmietana 18% słodka – 50 ml

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy.
 
Smażymy duże , grubsze naleśniki.
 
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
 
 
FARSZ:
 
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką.
 
Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko.
 
Dokładnie razem mieszamy.
 
 
 
SOS:
 
Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni
( do momentu aż się rozpadną ).
 
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano.
 
Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając.
 
CAŁOŚĆ:
 
Naleśniki po całości smarujemy mięsnym farszem.
 
Zakładamy boki do środka i zwijamy w roladki.
 
Układamy obok siebie w foremce 
( polecam silikonową keksówkę! )
 
Polewamy dośc gęsto przygotowanym sosem.
 
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
 
Zajadamy gorące!
 
 
 
 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Justyna Bąk
    13 marca 2013 at 22:31

    smaczny pomysł:)

  • Reply
    Anna R.
    13 października 2014 at 23:40

    Fantastycznie wyglądają ! I chyba tak smakują ! Na pewno spróbuję.

  • Reply
    GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ
    1 stycznia 2015 at 20:30

    […] mam dla Was przepis na gołąbki z jej […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress