Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym

roladki mięsno ryżowe 8xxx
Wyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;)
 
 
 
Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl  miałam pod ręką i nawet nie musiałam wychodzic z domu 
( tak! tak! siedział we mnie leniwiec ! ;) )
Znikały ekspresowo … a ja słyszałam zachwyty znad talerzy :D
 
 
 
Są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków i nie wymagają dużo pracy!
 
 
Sprawdzą się nie tylko na obiad , ale np. jako ” coś na ciepło ” podczas przyjęcia!

 

SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:

– mąka – 1,5 szklanki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 łyżeczka
– mleko – 1 szklanka
– jajka – 2 szt
– olej – 3 łyżki

FARSZ:

– podsmażone mięso mielone – ok. 300 g
– jajko – 1 szt
– sól , pieprz – do smaku
– cebula – 1 szt
– czosnek – 1 ząbek
– ryż – 1 woreczek
SOS:

– pomidory koktajlowe – 200 g
– oregano suszone – 1 łyżeczka
– sól, pieprz – do smaku
– śmietana 18% słodka – 50 ml

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy.
 
Smażymy duże , grubsze naleśniki.
 
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
 
 
FARSZ:
 
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką.
 
Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko.
 
Dokładnie razem mieszamy.
 
 
 
SOS:
 
Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni
( do momentu aż się rozpadną ).
 
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano.
 
Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając.
 
CAŁOŚĆ:
 
Naleśniki po całości smarujemy mięsnym farszem.
 
Zakładamy boki do środka i zwijamy w roladki.
 
Układamy obok siebie w foremce 
( polecam silikonową keksówkę! )
 
Polewamy dośc gęsto przygotowanym sosem.
 
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
 
Zajadamy gorące!
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Justyna Bąk
    13 marca 2013 at 22:31

    smaczny pomysł:)

  • Reply
    Anna R.
    13 października 2014 at 23:40

    Fantastycznie wyglądają ! I chyba tak smakują ! Na pewno spróbuję.

  • Reply
    GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ
    1 stycznia 2015 at 20:30

    […] mam dla Was przepis na gołąbki z jej […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress