CIASTO JABŁKOWO – BUDYNIOWE Z KAKAEM

 

Uwielbiam ciasta z dodatkiem budyniu!

Delikatne … kremowe … zwykle za słodkie – czyli tak jak lubię!

Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie smaczne ciasto z jego dodatkiem.

Ale nie tylko!

Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki.

Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia!

 
 
 

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– jajko – 4 szt
– mąka pszenna – 1,5 szklanki
– masło – 180 g
– cukier – 1 szklanka
– cukier wanilinowy – 1 op
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– kakao – 2 łyżki

WARSTWA JABŁKOWA:

– jabłka – 5 szt
– sok z cytryny – 50 ml
– cukier – 2 łyżki

WARSTWA BUDYNIOWA :

– budyń śmietankowy z cukrem – 2 op
– mleko – ok. 700 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
 
Lekko odciskamy. 
 
Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym.
 
Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. 
 
Jeśli trzeba dosładzamy do smaku.
 
Jajka ubijamy z cukrami. 
 
Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. 
 
Dzielimy na 2 części. 
 
Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 
 
Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto.
 
 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut. 
 
Gotowe posypujemy dużą ilością cukru pudru!
 
 
 

 

 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Justyna Bąk
    15 marca 2013 at 23:05

    pyszne połączenie:)

  • Reply
    Karmel-itka.
    15 marca 2013 at 23:30

    ooo, jak pysznie dziś i słodko!

  • Reply
    justyna
    16 marca 2013 at 12:51

    a ja zrobię inaczej kolorki – na dół kakaowe ciacho, potem jabłka, budyń z kakao i jasne ciasto :) super pomysł, idę robić :D zdam potem relacje jak wyszło ;)

  • Reply
    Doprawione fantazją...
    16 marca 2013 at 15:01

    wygląda bardzo apetycznie :)

  • Reply
    gin
    17 marca 2013 at 20:48

    Ja też uwielbiam ciacha z budyniem, Twoje podoba mi się ogromnie! :)

  • Reply
    Szarlotka ucierana
    5 sierpnia 2014 at 14:49

    […] Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami. […]

  • Reply
    Sylwia
    14 maja 2015 at 08:57

    Zrobiłam go wczoraj, dziś zostały dwa kawałki :) Co samo mówi za siebie. Już pytają w domu kiedy zrobie go ponownie. Bardzooo smaczny, tylko przestraszhłam sie bi po wyciągnięciu z piekarnika sgał ponad pół godziny i chciałam go wyjąć a tuu budyń sie lejee… na szczescie pozniej super zastygl :) jedynym minusiekiem jest to ze na dole wyglada ciut jak zakalec u mnie ale to chyba od ciezkosci budynij i jablek. Ae i tak go polecam i zrobie kiedys ponownie ! :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress