CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI I GALARETKĄ

budyniowiec  z herbatnikami 2xxx
 

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe.

Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu!

Ja miałam budynie bananowe i  zrobiłam taką właśnie wersję.

 Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które macie ochotę!

 SKŁADNIKI:
( 26×30 )
– mleko – 5 szklanek
– budyń bananowy z cukrem – 2 op
– masło – 200 g
– żółtko – 4 szt
– cukier – 1 szklanka
– mąka – 1 szklanka
– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka
– herbatniki – ok. 250 – 300 g
– banan – 2 szt
– galaretka cytrynowa – 1 op

* można zastąpić śmietankowym

 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 

Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.

 Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.

Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.

 Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.

 Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.

Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( a jeszcze lepiej na noc! )

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

25 komentarzy

  • Reply
    pieczone truskawki
    22 marca 2013 at 11:37

    musi być obłędnie pyszne :)

  • Reply
    Justyna Bąk
    22 marca 2013 at 11:56

    pysznie wygląda:) takie właśnie ciasta lubię:)

  • Reply
    Ervisha
    22 marca 2013 at 11:57

    Jakie piekne.. musi smakowac wspaniale :)

  • Reply
    Aga
    22 marca 2013 at 13:57

    Wygląda świetnie! Najlepsze jest to, że nie wymaga zbyt dużo pracy:)

  • Reply
    Justin&Dorothy
    22 marca 2013 at 14:01

    Wyglada super :) Na dodatek z budyniem :)

  • Reply
    madlene17
    22 marca 2013 at 14:33

    Wygląda bardzo apetycznie:)

  • Reply
    misiask
    22 marca 2013 at 16:09

    mm.. musi być przepyszne :)

  • Reply
    Gosia
    22 marca 2013 at 16:25

    jak byłam mała to moja mama bardzo często robiła podobne ciasto :)

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    22 marca 2013 at 17:00

    Pycha:)

  • Reply
    kuchcikOla
    22 marca 2013 at 19:58

    moje smaki! :)

  • Reply
    Roz Airad
    22 marca 2013 at 22:38

    wygląda bajecznie ;D

  • Reply
    piotej
    23 marca 2013 at 00:12

    a można wiedzieć jaka wielkość blaszki?:)

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      23 marca 2013 at 07:27

      Tak jak napisałam w opisie robiłam na dużej : moja ma chba 23×28 cm :)

  • Reply
    Kats
    23 marca 2013 at 21:25

    Fajne, proste a efektowne.

  • Reply
    Anonymous
    25 marca 2013 at 11:30

    zrobione, pyszne:)

  • Reply
    Anonymous
    28 marca 2013 at 13:43

    Przymierzam się do pieczenia i chciałabym wiedzieć czy to ma być mąka pszenna, czy ziemniaczana, czy może obie w jakiś proporcjach?:)

  • Reply
    Barbara
    6 kwietnia 2013 at 18:39

    Dużą blacha 23×28, dla jednych mała dla innych duża. Moja duża ma 35×42. Byłoby dobrze podawać wymiary blachy, nie będzie niespodzianek, że ciasto się nie udało. Pozdrawiam.

  • Reply
    ania-gotuje.blog.pl
    14 kwietnia 2013 at 08:32

    świetne! smaczne i proste!

  • Reply
    Ciasto budyniowe bez pieczenia
    5 września 2013 at 08:12

    […] CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję […]

  • Reply
    BeeKay
    8 września 2013 at 11:23

    Dzięki za Kurczaka na rurze, i przepis na to ciacho, zadziałam z obiema pysznościami :D

    Brydka

  • Reply
    Estera
    22 listopada 2013 at 13:25

    Właśnie czekam aż sterzeje i zabieram się za zajadanie :) wygląda rewelacyjnie i zapewne tez tak smakuje :)

  • Reply
    Gosia
    30 listopada 2013 at 15:16

    Odnośnie wielkości blaszki, ja też mam większą i chyba powinnam zrobić 2 galaretki bo zabrakło na końcówkę ale następnym razem już będę wiedzieć :) teraz tylko muszę odczekać swoje i do ataku :D

  • Reply
    Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami
    4 maja 2014 at 09:24

    […] ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi […]

  • Reply
    iwona
    24 stycznia 2015 at 15:18

    stokłosa

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress