• SKŁADNIKI:
  • ( 26x30 )
  • - mleko - 5 szklanek
  • - budyń bananowy z cukrem - 2 op
  • - masło - 200 g
  • - żółtko - 4 szt
  • - cukier - 1 szklanka
  • - mąka - 1 szklanka
  • - aromat waniliowy do ciast - 1 łyżka
  • - herbatniki - ok. 250 - 300 g
  • - banan - 2 szt
  • - galaretka cytrynowa - 1 op
  • * można zastąpić śmietankowym

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe.

Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu!

Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl    i  zrobiłam taką właśnie wersję.

 Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które macie ochotę!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.

 Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.

Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.

 Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.

 Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.

Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( a jeszcze lepiej na noc! )