Ciasto budyniowe z bananami i galaretką

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe.

Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu!

Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl    i  zrobiłam taką właśnie wersję.

 Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które macie ochotę!

 SKŁADNIKI:
( 26×30 )
– mleko – 5 szklanek
– budyń bananowy z cukrem – 2 op
– masło – 200 g
– żółtko – 4 szt
– cukier – 1 szklanka
– mąka – 1 szklanka
– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka
– herbatniki – ok. 250 – 300 g
– banan – 2 szt
– galaretka cytrynowa – 1 op

* można zastąpić śmietankowym

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.

 Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.

Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.

 Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.

 Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.

Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( a jeszcze lepiej na noc! )

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

25 Comments

  1. Przymierzam się do pieczenia i chciałabym wiedzieć czy to ma być mąka pszenna, czy ziemniaczana, czy może obie w jakiś proporcjach?:)

  2. Dużą blacha 23×28, dla jednych mała dla innych duża. Moja duża ma 35×42. Byłoby dobrze podawać wymiary blachy, nie będzie niespodzianek, że ciasto się nie udało. Pozdrawiam.

  3. Pingback: Ciasto budyniowe bez pieczenia

  4. Odnośnie wielkości blaszki, ja też mam większą i chyba powinnam zrobić 2 galaretki bo zabrakło na końcówkę ale następnym razem już będę wiedzieć :) teraz tylko muszę odczekać swoje i do ataku :D

  5. Pingback: Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>