PARUCHY / PAMPUCHY / KLUSKI NA PARZE – z gulaszem

 
Paruchy … parowańce … pampuchy … kluski na parze … – ile regionów tyle nazw! 

 

U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dzieciństwa przyrządzała je babcia na czystej pieluszce położonej na garnku.

 
Przeważnie na słodko … z koktajlem z borówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami!
 
 
Nic nie dorówna tym babcinym , ale moje wyszły równie niezłe!
 
Tym razem w wersji na ostro … z gulaszem.

Koniecznie spróbujcie!
 
 

SKŁADNIKI:

– drożdże świeże – 50 g
– mąka pszenna – 500 g
– ciepłe mleko – 3/4 szklanki
– jajko – 2 szt
– cukier – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
– roztopione masło – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko – dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 25 minut do wyrośnięcia.
 
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, sól, wlewamy, wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
 
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy – wyrabiamy na gładkie ciasto.
 
Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
 
Wyrośnięte dzielimy na bułeczki 
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
 
Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut.
 
Do dużego garnka nalewamy wodę, na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody!
 
Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki, przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut.
 
Przekładamy delikatnie na talerz.
 
Polewamy gorącym sosem!
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Bon Appetit. Małgorzata
    25 marca 2013 at 12:10

    mój ulubiony obiad :) i fajnie, że Ty też przygotowujesz je na wytrawnie. bo reszta świata robi je na słodko a za takimi nie przepadam :P

  • Reply
    Chrupiące placki ziemniaczane
    4 maja 2014 at 12:08

    […] uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i […]

  • Reply
    patka
    28 grudnia 2015 at 23:12

    Ciekawa propozycja u mnie zawsze ale zawsze jadało się na słodko czy z sosikiem owocowym lub nadzieniem toffi ;) spróbujemy wersji z gulaszem :D

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress