ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Jak wicie ostatnio kuchnię tajską i chińską wielbię pod niebiosa!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę inspirowaną kuchnią tajską.

Ostra , rozgrzewająca … z dodatkiem mleka kokosowego , kurczaka i chili.

Zupa, która nasyci jak dwu-daniowy obiad!

Polecam!

SKŁADNIKI:

– filet z kurczaka – ok. 300 g
– mleko kokosowe – ok. 200 ml
– cebula dymka – 2 szt
– czosnek – 2 ząbki
– marchew – 150 g
– szczypiorek – 1 pęczek
– papryka ostra np. piri – piri lub chili – 2 szt
– sól , pieprz, kurkuma , sos sojowy- do smaku
– olej – 2 łyżki

 

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki.
 
Cebulę i czosnek siekamy.
 
Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki.
 
W garnku rozgrzewamy olej.
 
 Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki.
 
Chwilkę razem smażymy uważając , by czosnek się nie przypalił!
 
Dodajemy mięso , chwilę podsmażamy i zalewamy ok. 800 ml wody.
 
Dodajemy sól , pieprz , kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.
 
Gotujemy razem ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
 
Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe.
 
Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 5-7 minut.
 
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem!
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Justyna Bąk
    2 kwietnia 2013 at 22:50

    pysznie wygląda:)

  • Reply
    Daria Diering
    3 kwietnia 2013 at 09:22

    wygląda pysznie! :)

  • Reply
    Skrzydełka na ostro
    6 sierpnia 2014 at 19:47

    […] na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym […]

  • Reply
    Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym
    16 września 2014 at 06:27

    […]  Dziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej. […]

  • Reply
    KURCZAK Z ORZECHAMI NA OSTRO
    31 stycznia 2015 at 11:15

    […] mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione […]

  • Reply
    Anna
    1 marca 2015 at 13:38

    Po dodaniu marchewki ile minut gotujemy?:)

  • Reply
    Anna
    2 marca 2015 at 18:20

    Dziękuję!:) podczas gotowania z córeczka łatwiej jednak z czasem mniej więcej określonym :D a zupka dzis zrobiona-przepyszna!:)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress