Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

Na takie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna!
 
Firma Provitus  chyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków,  wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu.
 
 
Do tego ulubione ciasto  ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy!

 

Składniki:
Ciasto:

– mąka pełnoziarnista – 250 g
– jajko – 1 szt
– olej – 1 łyżka
– ciepła woda – 100 ml
– sól – 1 łyżeczka
Farsz:

– suszone pomidory w oleju – 150 g
– ricotta – 150 g
– sól , pieprz – do smaku

Sposób przyrządzenia:
 
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.
 
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
 
Pomidory kroimy w drobną kosteczkę.
 
 Mieszamy z serkiem ricotta.
 
Doprawiamy solą i pieprzem.
 
 Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.
 
Napełniamy przygotowanym farszem.
 
Sklejamy tworząc falbankę.
 
 Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.
 
Podajemy przyrumienione na masełku.
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Pierogi z pasztetową
    27 kwietnia 2014 at 16:50

    […] pokażę Wam przepis na takie mniej spotykane pierogi , a zarazem takie , które za czasów małego szkraba robiła nam moja babcia! Zajadaliśmy się […]

  • Reply
    SAŁATKA Z AWOKADO , FETY I SUSZONYCH POMIDORÓW Z DODATKIEM AROMATYCZNYCH ZIÓŁ I LEKKIEGO DRESSINGU Z SOLĄ MORSKĄ
    13 maja 2014 at 16:17

    […] delikatnego miąszu awokado w połączeniu ze słoną fetą i aromatycznymi pomidorami sprawia,że podczas jedzenia przenosimy się wyobraźnią w ciepłe kraje,gdzie takie przysmaki […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress