CHINKALI – GRUZIŃSKIE PIEROŻKI

Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem.

( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ).

Ich jedzenie to prawdziwa sztuka!

Bierzemy w palce, za „ogonek”.

A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p).

Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu ( ja oczywiście pożeram razem z ogonkami :D )

Ponoć oryginalne gruzińskie chinkali mają po 19 zakładek!

Jak Ktoś ma ochotę się bawić w liczenie , to śmiało! ;)

Delikatne ciasto wypełnione fantastycznym farszem jest świetnym pomysłem na smaczny obiad!

Polecam!

chinkali , gruzinskie pierogi , kuchnia gruzinska , pyszne pierozki gruzinskie , farsz do chinkali , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

CIASTO:
* mąka pszenna – 3 szkl
* mąka pszenna do podsypywania – 0,5 szkl
* woda – 2/3 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki

FARSZ:
* miękka wołowina – 400 g
* miękka wieprzowina – 200 g
* cebula – 2 szt
* natka pietruszki – 1 garść
* woda – ok. 4 łyżki
* kolendra – 1 garść
* sól – 0,5 łyżeczki
* pieprz – 0,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Z mąki i wody zagniatamy twarde ciasto – robimy to do momentu aż przestanie się kleić do rąk.

Z ciasta robimy wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i kroimy na kawałki po ok.1 cm.

FARSZ:

Mięsa oczyszczamy a następnie mielimy.

Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę , zioła oraz sól i świeży pieprz.

Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy / wyrabiamy.

CAŁOŚĆ:

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy ok.13 cm

Dajemy na środek farsz.

Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę.

Uważajmy , by nie porwać ciasta – takie chinkali nie nadają się do dalszego gotowania.

Wrzucamy delikatnie do gotującej się , lekko osolone wody i gotujemy ok.15 minut od wypłynięcia.

Pilnujemy , by nie przywarły do dna!

Podajemy odrazu posypane odrobiną pieprzu.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

13 Comments

  1. Pingback: Gozleme - turecki specjał z fetą i szpinakiem

  2. Pingback: Keks herbaciany

  3. No, wyglądają kusząco ! Chyba się za nie zabiorę może jutro, ale myślę, że będą lepsze jeśli cebulę się przesmaży na odrobinie oleju. Co Ty o tym sądzisz ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>