• SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
  • * mąka pszenna - 3 szkl
  • * mąka pszenna do podsypywania - 0,5 szkl
  • * woda - 2/3 szkl
  • * sól - 0,5 łyżeczki
  • FARSZ:
  • * miękka wołowina - 400 g
  • * miękka wieprzowina - 200 g
  • * cebula - 2 szt
  • * natka pietruszki - 1 garśc
  • * woda - ok. 4 łyżki
  • * kolendra - 1 garść
  • * sól - 0,5 łyżeczki
  • * pieprz - 0,5 łyżeczki

 

Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem.
( można spotkać również z innymi nadzieniami  jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ).
 
 
 
Ich jedzenie to prawdziwa sztuka!
 
Bierzemy w palce, za „ogonek”.
A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p).
 Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu.
 
( Ja oczywiście pożeram razem z ogonkami :D )
 
 
 
Ponoc oryginalne gruzińskie chinkali mają po 19 zakładek!
 
Jak Ktoś ma ochotę się bawić w liczenie , to śmiało! ;)
 


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Z mąki i wody zagniatamy twarde ciasto – robimy to do momentu aż przestanie się kleić do rąk.

Z ciasta robimy wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i kroimy na kawałki po ok.1 cm.

FARSZ:

Mięsa oczyszczamy a następnie mielimy.

Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę , zioła oraz sól i świeży pieprz.

Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy / wyrabiamy.

CAŁOŚĆ:

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na okrąg o średnicy ok.13 cm

Dajemy na środek farsz.

Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę.

Uważajmy , by nie porwać ciasta – takie chinkali nie nadają się do dalszego gotowania.

Wrzucamy delikatnie do gotującej się , lekko osolone wody i gotujemy ok.15 minut od wypłynięcia.

Pilnujemy , by nie przywarły do dna!

Podajemy odrazu posypane odrobiną pieprzu.

Smacznego!