PARUCHY / PAMPUCHY NA SŁODKO

paruchy , pampuchy , kluski na parze , parowanskie , apruchy na slodko , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny

Zrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są 
( i ja też do nich należę! )
 
 
Ciasto robi się dokładnie tak samo , a do środka dodajemy ulubione powidła , marmoladę czy też gęsty dżem.
W dzieciństwie polewałam je jeszcze koktajlem!
 
Te zrobiłam z dżemem malinowym z dużymi kawałkami owoców – było pysznie!
 
paruchy , pampuchy , kluski na parze , drozdzowe pyzy , ostra na slodko
 

SKŁADNIKI:

– drożdże świeże – 50 g
– mąka pszenna – 500 g
– ciepłe mleko – 3/4 szklanki
– jajk0 – 2 szt
– cukier – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
– roztopione masło – 50 g

DODATKOWO:
– marmolada / dżem

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Do miski kruszymy drożdże.
 
Dodajemy cukier , 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko – dokładnie mieszamy.
 
Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
 
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.
 
Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
 
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
 
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
 
Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
 
Wyrośnięte dzielimy na bułeczki 
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
 
W każdej wygniatamy dołek.
 
Nakładamy po łyżeczce marmolady.
 
„Ściągamy” ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.
 
Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut.
 
Do dużego garnka nalewamy wodę.
 
Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody!
 
Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.
 
Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut
 
Przekładamy delikatnie na talerz.
 
Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!

 

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Pierwiasteksmaku
    25 kwietnia 2013 at 23:02

    nie próbowałam, ale pewnie spróbuje i sie przekonam :)
    pozdrawiamy :)

  • Reply
    Cooking??Cooking!!
    25 kwietnia 2013 at 23:16

    Miałam je dziś na obiad!!Tylko mama mnie uczyła,że masło ma być klarowane :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress