OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM

ozorki , ozorki w sosie chrzanowym , sos chrzanowy , sos do ozorkow , jak gotowac ozorki , ostra na slodko , blog kulinarny
Jedni kochają … Inni nienawidzą!
A jeszcze inni odwracają się na samą myśl o tym , że mogliby je zjeść ;)
 
 
O czym mowa?
 
Oczywiście o ozorkach!
 
 
Ja do smakoszy na pewno nie należę … jadłam je może 3 razy w życiu podane w restauracji … ale w związku z tym , że pisaliście do mnie z prośbą o przepis , postanowiłam je przyrządzić.
 
Tradycyjnie … sosie chrzanowym .

Z przepisu znanym od lat w mojej rodzinie …
 
 
 
A jak to się robi?
 
Zobaczcie!
 
 

SKŁADNIKI:

– ozorki wieprzowe – 1 kg
– bulion warzywny – ok. 1 l
– sól , pieprz , liść laurowy , ziele angielskie – do smaku

Sos:

– natka pietruszki – 1 pęczek
– jajka ugotowane na twardo – 2 szt
– śmietana 18% słodka – 100 ml
– chrzan – 100 g
– sok z cytryny – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Ozorki myjemy i gotujemy w wywarze z dodatkiem soli , liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości.
 
Po ugotowaniu zdejmujemy z nich skórę i odcinamy tłuszcz ( robimy to kiedy są jeszcze ciepłe ).
 
Kroimy w plastry o grubości 1 cm.
 
 
 
SOS :
 
Odlewamy 250 ml wywaru , w którym gotowaliśmy mięso.
 
Dodajemy chrzan oraz śmietanę.
 
Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
 
Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy.
 
Doprawiamy do smaku.
 
Podajemy gorące!


 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Justyna Bąk
    3 maja 2013 at 16:53

    słyszałam o tej wersji ozorków, wyglądają smacznie chyab się skuszę i spróbuję je zrobić:)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress