KOTLECIKI CEBULOWE

Z takich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania!

Tak było i tym razem!

Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho!

Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące!

 

 

KOtlety cebulowe , cebulaki , kotleciki z cebuli , imprezowa przekaska , przekaski , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI:

– duże cebule – 4 szt
– mąka – 30 dag
– jajka – 2 szt
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– olej do smażenia

SOS:

– śmietana 18% słodka – ok. 200 ml
– mąka – 1 łyżka
– papryka słodka – 1 szczypta
– cukier – 1 łyżeczka
– margaryna – 2 łyżki
– sól , pieprz – do smaku
– koperek – 1 pęczek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Cebulę obieramy, kroimy w plastry ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ).
 
Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron, odstawiamy ” do przegryzienia ” na ok. 20 minut.
 
Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.
 
Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę moczymy w cieście.
 
Smażymy z 2 stron na złoty kolor.
 

SOS:

Na patelni rozpuszczamy margarynę.

Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.

Dolewamy śmietanę.

Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką
( tak , cukier jest ważny! )

Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy.

 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kushari / Kuszari
    2 sierpnia 2014 at 16:08

    […] z ryżu , makaronu , smażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress