• Składniki:
  • - makaron wstążki - 400 g
  • - pesto z kurkami - 160 g
  • - kurki ( mrożone ) - 100 g
  • - szalotka - 1 szt
  • - oliwa - 2 łyżki
  • - sól - 1 szczypta
  • - pieprz - 1 szczypta

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Przepis miał się nie pojawiać na blogu , ale dostałam od Was kilka wiadomości , że zdecydowaliście się zakupić Pesto di Cantarella – z kurkami ( Provitus ) i chcecie wiedzieć w jaki sposób można je przyrządzić :)

Otóż Kochani : pomysłów może być mnóstwo , a ograniczyć Was może tylko wyobraźnia! ;)

Pesto to można zajadać na zimno … na gorąco .. z makaronem .. z chlebem … stosować do panierowania … z dodatkiem mięs  itd itd …. :)

Jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad , kiedy to nie mamy ochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce zawsze się przyda.

Pesto to jest kremowe ( jak dla mnie trochę zbyt tłuste ) … wyraźnie czuć w nim kurki i suszone pomidory …

 

Ja dodałam jeszcze od siebie porcję kurek ( zamrożone czekały na swoją kolej ) :) …. makaron … świeże zioła … 

Zresztą zobaczcie!

makaron z pesto 98x

 

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z odrobiną oliwy.

Odcedzamy , trzymamy w cieple.

Szarlotkę drobno kroimy , podsmażamy na łyżce oliwy.

Dodajemy kurki i przesmażamy razem z cebulką.

Mieszamy z pesto i smażymy razem jeszcze kilka minut do momentu aż kurki będą miękkie a sos ciepły.

Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Przekładamy do osobnego garnka.

Na tej samej ( nie czyszczonej ) patelni prażymy chwilkę posiekane orzechy nerkowca.

Przygotowany sos delikatnie mieszamy z makaronem , tak by wszędzie był obtoczony.

Chwilę podgrzewamy.

Podajemy gorący posypanymi prażonymi orzeszkami i posiekaną świeżą bazylią.

makaron z pesto 9x