Obiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy!
Uwierzcie : smakują nieziemsko!
Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.
Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!
Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!
W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!
SKŁADNIKI:
( 8 szt )
CIASTO:
– mąka pszenna – 250 g
– drożdże świeże – 13 g
– ciepłe mleko – 125 ml
– cukier puder – 40 g
– miękkie masło – 30 g
– sól – 1 szczypta
– rozbełtane jajka – 2 szt
NADZIENIE :
– truskawki – ok. 300 g
– budyń malinowy – 1 op
– mleko – 400 ml
– cukier – 40 g
KRUSZONKA:
– mąka – 50 g
– masło – 50 g
– cukier puder – 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.
Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.
Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.
Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na 8 części.
Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
NADZIENIE:
Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki.
Posypujemy odrobiną cukru.
Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.
Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.
Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.
Studzimy.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.
CAŁOŚĆ:
Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.
Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.
Tworzymy ” pakunek ”
Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy obficie kruszonką.
Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.
3 komentarze
Dżdżownica drożdżowa z parówkami
5 sierpnia 2014 at 13:48[…] i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować […]
Gosia
23 sierpnia 2017 at 19:53Ja zrobiłam z jagodami i wyszły taaakie pyszne! ? Na marginesie jeszcze nigdy mi ciasto drożdżowe nie wyrosło a z tego przepisu – idealne!
Ostra na Słodko
23 sierpnia 2017 at 19:55Ależ się cieszę!!!!! Dziękuję za taką wiadomość <3