DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

Obiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy!

Uwierzcie : smakują nieziemsko!

Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.

Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!

Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!

W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!

drozdzowki z truskawkami , najlepsze drozdzowki , drozdzowki z budyniem i truskawkami , ostra na slodko (1)

SKŁADNIKI:
( 8 szt )

CIASTO:
– mąka pszenna – 250 g
– drożdże świeże – 13 g
– ciepłe mleko – 125 ml
– cukier puder – 40 g
– miękkie masło – 30 g
– sól – 1 szczypta
– rozbełtane jajka – 2 szt

NADZIENIE :
– truskawki – ok. 300 g
– budyń malinowy – 1 op
– mleko – 400 ml
– cukier – 40 g

KRUSZONKA:
– mąka – 50 g
– masło – 50 g
– cukier puder – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.

Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.

Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.

Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte dzielimy na 8 części.

Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

NADZIENIE:

Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki.

Posypujemy odrobiną cukru.

Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.

Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.

Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.

Studzimy.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.

CAŁOŚĆ:

Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.

Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.

Tworzymy ” pakunek ”  

Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Posypujemy obficie kruszonką.

Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.

drożdżówki z truskawkami 85x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Dżdżownica drożdżowa z parówkami
    5 sierpnia 2014 at 13:48

    […] i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress