BRZOSKWINIOWE Z PIANKĄ

brzoskwiniowiec , ciasto z brzoskwiniami 77x

Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :D

Jest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )

Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku na pewno się nie skończy!

Ciasto robi się szybko i tak samo szybko znika!

Jest fantastycznym pomysłem do niedzielnej, popołudniowej kawki.

Spróbujcie!

 

brzoskwiniowiec , ciasto z brzoskwiniami  , brzoskiwniowe , latwe ciasto tanie ciasto , ciasto z pianka , ostra na slodko , xxxxxxxxx

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
– jajka – 3 szt
– mąka pszenna – 2 łyżki
– mąka ziemniaczana – 1 łyżka
– cukier – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA BRZOSKWINIOWA:
– brzoskwinie+zalewa – 1 puszka
– galaretka brzoskwiniowa – 1 op
– masło – 100 g
– budyń waniliowy z cukrem – 1 op
– cukier – 2 łyżki

PIANKA:
– śmietana 36% – 200 g
– cukier puder – 1 łyżka
– żelatyna – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno.

Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.

Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.

Delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.

 

 

MASA:

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.

Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.

Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ).

Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.

Dodajemy brzoskwinie,mieszamy.

Przestudzoną wylewamy na biszkopt,

( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).

PIANKA: 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.

Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.



Przepis pochodzi z bloga :
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    martex.82
    8 czerwca 2013 at 07:42

    Ciasto pysznie u Ciebie wygląda, to ciacho z gatunku tych, co to nie sposób się zatrzymać na jednym kawałku. Ciekawa jestem tylko skąd pochodzi przepis, bo do złudzenia przypomina mój przepis na brzoskwiniowca http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html, a linku do mnie, ani wzmianki nie widzę?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 czerwca 2013 at 07:51

      Link znajdował się w rozwinięciu za pomocą strzałek.
      Dodałam teraz w widocznym miejscu przed rozwinięciem

  • Reply
    martex.82
    8 czerwca 2013 at 08:11

    Dzięki, przepraszam, że zawracałam głowę. Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę :)

  • Reply
    Klaudia
    8 czerwca 2013 at 10:13

    Piękne to ciasto w sam raz na upalne dni :)

  • Reply
    karmel-itka
    9 czerwca 2013 at 00:50

    oj, takie ciasta to ja lubię!

  • Reply
    Marta T.
    15 maja 2014 at 14:55

    biszkopt i masa zrobione :D jeszcze tylko bita śmietanka i gotowe :P

  • Reply
    Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
    9 sierpnia 2014 at 16:00

    […] Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na ciasto z kaszy manny z dodatkiem soczystych brzoskwiń! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress