CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI

IS_ciasto budyniowe z musem truskawkowym 2 xxx

Sezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami!

Koktajle … ciastamuffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych

( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).

Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę …  więc przyszła pora na coś innego!

Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!

Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!

Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!

ciasto budyniowe , ciasto z truskawkami , budyniowe z truskawkami , ciasto z owocami i budyniem , ciasto z musem , mus truskawkowy , ostra na slodko , pyszne ciasta , tanie ciasta

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
jajka – 4 szt
cukier – 4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka – 4 łyżki

MASA BUDYNIOWA:
budyń waniliowy – 3 op
cukier – 5 łyżek
mleko – 1l
masło – 200 g

DODATKOWO :
truskawki – ok. 250 g
herbatniki – ok. 16 szt
galaretka truskawkowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy pianę z białek z cukrami.

Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180 C

KREM:

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.

Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.

Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

 MUS:

Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.

Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.

Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.

Wylewamy na tężejące ciasto.

Wkładamy do lodówki( najlepiej na noc )

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    anna
    20 czerwca 2013 at 08:03

    Na jakiej blaszcze to robiłaś?

  • Reply
    Ostra na Słodko
    20 czerwca 2013 at 08:35

    Taka 26 na 20

  • Reply
    urszula
    21 czerwca 2013 at 13:05

    Ależ piękne ciasto upiekłaś, ślinka cieknie:)

  • Reply
    Jola
    29 czerwca 2013 at 16:11

    A po co te herbatniki ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 czerwca 2013 at 16:38

      No tak jak napisałam w przepisie układamy je na budyniu.

      Gdy nie ułożymy na budyniu a zalejemy musem na ciepły budyń , to wszystko się zmiesza a nie oddzielą się warstwy.

  • Reply
    Kasia Z
    11 lipca 2013 at 13:14

    robiłam, pyszota!
    tyle że bez owych herbatniczków! Budyń zgęstniał, a następnie wylałam mus na resztę truskaweczek i nic się na szczęście nie zmieszało ;)

  • Reply
    Sylwia
    22 października 2013 at 17:03

    Czy można użyć mrożonych truskawek.?

    • Reply
      Ostra
      22 października 2013 at 17:08

      Jasne!
      W zaden sposób nie zepsuja smaku! :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress