CZEKOLADOWA KARPATKA Z TRUSKAWKAMI

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!

Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.

Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja!

I tym razem nie zawiodła!

Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom absolutnie nie było za słodkie!

Świeżo upieczone niesamowicie rozpływało się w ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!!

 ciasto czekoladowe , brownie , murzynek , krem karpatkowy , karpatka , truskawki , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI:

CIASTO :
– mąka pszenna – 90 g
– masło – 80 g
– cukier – 150 g
– kakao – 40 g
– jajka – 2 szt
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– czekolada mleczna – 50 g

KREM :
– mleko – 0,5 l
– masło – 100 g
– budyń śmietankowy – 1 op
– cukier – 4 łyżki
– mąka pszenna – 2 łyżki
– mąka ziemniaczana – 1 łyżka

DODATKOWO :
– dżem truskawkowy – 2 łyżki
– truskawki – 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KREM:

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.

W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.

Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.

Studzimy mieszając od czasu do czasu.

Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu.

Dokładnie mieszamy.

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao.

Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy.

Wylewamy na tortownicę ( mała – 18 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35min/190C.

Studzimy!

Wystudzony kroimy na 2 blaty.

CAŁOŚĆ:

Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy.

Przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.

ciasto czekoladowe , brownie , murzynek , krem karpatkowy , karpatka , truskawki , ostra na slodko 2

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Joanna
    7 sierpnia 2013 at 06:44

    How many portions you think come out of this recipe? I need to make a bday cake for 15 people and this just looks delicious? Thanks

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 sierpnia 2013 at 09:03

      This is a recipe for a small form – 12 cm (will be about 10 servings).

      If you want to do on a larger form, then I suggest components to increase x 2

  • Reply
    Karpatka z kremem budyniowym
    7 stycznia 2014 at 06:44

    […] Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym […]

  • Reply
    KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
    5 lipca 2015 at 14:26

    […] wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką karpatki, kremów karpatkowych i wszelkiego rodzaju kremów […]

  • Reply
    KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
    5 lipca 2015 at 14:58

    […] wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką karpatki, kremów karpatkowych i wszelkiego rodzaju kremów […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress