GOZLEME – TURECKI PRZYSMAK Z FETĄ I SZPINAKIEM

Jak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.

Było już kilka z kuchni gruzińskiej :
–  Chinkali  

– Gruzińskie ciasto herbaciane

– Chaczapuri imeruli

.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.

Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.

Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny,

U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie!

A do tego niezwykle szybko się go robi ;)

 

 

gozleme , tureckie specjaly , jedzenie tureckie , ciasto ze szpinakiem , gozleme z feta , szpinakowe danie , osytra na slodko , tania przekaska , turecka kuchnia

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– mąka – 2 szklanki

– duże jajko – 1 szt

– sól – 1 łyżeczka

– jogurt naturalny – 2 łyżki

– letnia woda – ok. 30-50ml

– olej do posmarowania
FARSZ:

– ser feta – 100g

– szpinak – 250 g

– sól

– pieprz

– czosnek granulowany

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Umyty szpinak blanszujemy na patelni.

 Doprawiamy do smaku. 

Mieszamy z rozgniecionym serem.

Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.

Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto

( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło.

Dzielimy na 4 kawałki.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.

Każdy delikatnie smarujemy olejem.

Na środek każdego nakładamy farsz.

 

 

Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ).

 

 

To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz.

 

 

Delikatnie ugniatamy.

 

 

Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki.

 

 

gozleme 16 xxxxxxxx

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    olaWA
    18 lipca 2013 at 07:43

    Zapisuję do zrobienia, bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki :)

  • Reply
    Emilia
    18 lipca 2013 at 19:22

    Brawo!!!!
    Wygląda świetnie!!!

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    18 lipca 2013 at 22:35

    Moje smaki, myślę, że by mi smakowało:)

    Pozdrawiam, A.

  • Reply
    Dominika
    18 kwietnia 2020 at 17:23

    Właśnie zjedliśmy :) pyszne i bajecznie łatwe! Dziękuję za przepis :)

  • Reply
    Tina
    23 sierpnia 2020 at 22:27

    Rewelacja! Aktualnie miałam w lodówce mozarelle i szynkę, więc tego użyłam na farsz. Zapisuję do sprawdzonych i udanych przepisów!

  • Skomentuj Tina Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress