TORCIK TRUSKAWKOWY Z KASZY MANNY Z GALARETKĄ

Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!

Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.

ciasto-truskawkowe-ciasto-z-kaszy-manny-mannej-ciasto-z-galaretka-pyszne-ciasta-tanie-ciasta-ciasto-z-owocami-i-galaretka-ostra-na-slodko

SKŁADNIKI:

CIASTO :
– mąka – 4 łyżki
– proszek – 1 łyżeczka
– cukier – 4 łyżki
– jajko – 4 szt

MASA:
– masło – 170 g
– jajko – 1 szt
– cukier puder – 1 szkl
– mleko – ok. 500 ml
– kasza manna – 8 łyżek
– truskawki – 200 g
– banan – 1 szt
– galaretka truskawkowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tortownica : 20-22cm

CIASTO:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.

Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.

Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy łyżką.

Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 

MASA:

Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.

Cały czas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.

Studzimy.

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę..

Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.

Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.

Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin ).

IS_CIASTO TRUSKAWKOWE Z KASZĄ MANNĄ 3

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    Ostra
    22 lipca 2013 at 16:42

    Nie robiłam z takiej jeszcze , ale zaryzykowałabym napewno :D

  • Reply
    anna
    25 lipca 2013 at 07:54

    Czy można obyć sie bez jajka w masie, a jeżeli nie to czym go zastapić?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 lipca 2013 at 08:07

      Jajko powoduje , że masa się „skleja”

      jeśli go nie dodasz ciasto owszem wyjdzie , ale może się troszkę rozpadac.

      Jeśli ciasto nie ma byc na pokaz , czy dla gości , to możesz je opuścic.

      Możesz zamiast niego dodac np 1 łyżkę kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.
      Napewno tak ” nie zbije masy ” ale będzie ok. :)

  • Reply
    Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny - łatwy i szybki!
    3 września 2013 at 10:57

    […] czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi […]

  • Reply
    Pan Deserek :)
    3 września 2013 at 12:46

    Tez często robię to ciasto czy z truskawkami, czy brzoskwiniami – proste i pyszne :) !

  • Reply
    Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
    23 października 2013 at 16:04

    […] już torcik z truskawkami … kakaową stefankę …. i wielokrotnie kaszę tę wykorzystywałam do […]

  • Reply
    Ciasto waniliowe z kaszy manny na herbatnikach - bez pieczenia
    8 lutego 2014 at 07:18

    […] Ciasto truskawkowe z kaszy manny […]

  • Reply
    Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami
    5 maja 2014 at 20:22

    […] Zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym! […]

  • Reply
    Ciasto budyniowe z truskawkami
    14 października 2014 at 15:39

    […] … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach […]

  • Reply
    CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
    21 stycznia 2015 at 06:37

    […] , truskawki , truskawki – wreszcie je […]

  • Reply
    ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI
    22 stycznia 2015 at 23:11

    […] mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym […]

  • Reply
    Marzena
    28 maja 2015 at 21:25

    Chciałabym zapytać jak zrobić spód bez pieczenia, w sensie czym zlepić te herbatniki?:) Czy po prostu wyłożyć na spód biszkopty?:) Ależ to cudnie wygląda:D:D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 maja 2015 at 22:04

      Są 2 sposoby :D
      Albo natłuszczamy blachę i układamy obok siebie ( ciasno ) biszkopty w całości ( albo okrągłe albo podłużne ).
      Albo też kruszymy herbatniki ( na taką tortownicę musi być ok. 300 -350 g ), dodajemy ok. 150 g roztopionego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy/ugniatamy.
      Takim ciastem wylepiamy blachę i wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki.

  • Reply
    Marzena
    31 maja 2015 at 11:04

    Dziekuję bardzo :):)

  • Reply
    Kaska
    31 maja 2016 at 21:53

    Surowe jajo do kremu? Troche sie boje… :/

  • Reply
    Eveline
    14 czerwca 2016 at 16:07

    Wlasnie sie robi mam nadzieje ze wyjdzie;)

  • Skomentuj Ciasto budyniowe z truskawkami Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress