Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!
Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.
SKŁADNIKI:
CIASTO :
– mąka – 4 łyżki
– proszek – 1 łyżeczka
– cukier – 4 łyżki
– jajko – 4 szt
MASA:
– masło – 170 g
– jajko – 1 szt
– cukier puder – 1 szkl
– mleko – ok. 500 ml
– kasza manna – 8 łyżek
– truskawki – 200 g
– banan – 1 szt
– galaretka truskawkowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tortownica : 20-22cm
CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.
Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min /
MASA:
Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.
Cały czas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.
Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę..
Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.
Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.
Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin ).
16 komentarzy
Ostra
22 lipca 2013 at 16:42Nie robiłam z takiej jeszcze , ale zaryzykowałabym napewno :D
anna
25 lipca 2013 at 07:54Czy można obyć sie bez jajka w masie, a jeżeli nie to czym go zastapić?
Ostra na Słodko
25 lipca 2013 at 08:07Jajko powoduje , że masa się „skleja”
jeśli go nie dodasz ciasto owszem wyjdzie , ale może się troszkę rozpadac.
Jeśli ciasto nie ma byc na pokaz , czy dla gości , to możesz je opuścic.
Możesz zamiast niego dodac np 1 łyżkę kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.
Napewno tak ” nie zbije masy ” ale będzie ok. :)
Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny - łatwy i szybki!
3 września 2013 at 10:57[…] czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi […]
Pan Deserek :)
3 września 2013 at 12:46Tez często robię to ciasto czy z truskawkami, czy brzoskwiniami – proste i pyszne :) !
Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny
23 października 2013 at 16:04[…] już torcik z truskawkami … kakaową stefankę …. i wielokrotnie kaszę tę wykorzystywałam do […]
Ciasto waniliowe z kaszy manny na herbatnikach - bez pieczenia
8 lutego 2014 at 07:18[…] Ciasto truskawkowe z kaszy manny […]
Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami
5 maja 2014 at 20:22[…] Zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym! […]
Ciasto budyniowe z truskawkami
14 października 2014 at 15:39[…] … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach […]
CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
21 stycznia 2015 at 06:37[…] , truskawki , truskawki – wreszcie je […]
ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI
22 stycznia 2015 at 23:11[…] mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym […]
Marzena
28 maja 2015 at 21:25Chciałabym zapytać jak zrobić spód bez pieczenia, w sensie czym zlepić te herbatniki?:) Czy po prostu wyłożyć na spód biszkopty?:) Ależ to cudnie wygląda:D:D
Ostra na Słodko
28 maja 2015 at 22:04Są 2 sposoby :D
Albo natłuszczamy blachę i układamy obok siebie ( ciasno ) biszkopty w całości ( albo okrągłe albo podłużne ).
Albo też kruszymy herbatniki ( na taką tortownicę musi być ok. 300 -350 g ), dodajemy ok. 150 g roztopionego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy/ugniatamy.
Takim ciastem wylepiamy blachę i wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki.
Marzena
31 maja 2015 at 11:04Dziekuję bardzo :):)
Kaska
31 maja 2016 at 21:53Surowe jajo do kremu? Troche sie boje… :/
Eveline
14 czerwca 2016 at 16:07Wlasnie sie robi mam nadzieje ze wyjdzie;)