RACUSZKI Z MLEKA W PROSZKU Z KREMEM JAGODOWYM

IS_RACUCHY Z MLEKA W PROSZKU  PANCAKES Z JAGODAMI 2xxx

Wszelkiego rodzaju naleśniki , racuszki , pancakes jak wiecie uwielbiam i to chyba one goszczą u mnie najczęściej na stole!

( pomijając oczywiście słodkości ;) ).

Dziś mam dla Was kolejne rewelacyjny przepis na tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!

Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.

Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych!

Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie!

IS_RACUCHY Z MLEKA W PROSZKU  PANCAKES Z JAGODAMI 2xxx

SKŁADNIKI:

RACUSZKI:

* mąka – 1 szkl

* mleko w proszku – 0,5 szkl

* olej – 4 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier wanilinowy – 1 op

* mleko – ok.200 ml

* olej do smażenia

KREM JAGODOWY:

* borówki – ok. 200 g

* wino musujące – 50 ml

* cukier – 4 łyżki

* kokos – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KREM JAGODOWY:

Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym.

Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa ”

( absolutnie nie ma być gładka! ).

Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

W razie potrzeby dosładzamy do smaku.

RACUCHY:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.

Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste  niż ciasto naleśnikowe.

Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ).

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy przełożone przygotowanym kremem.

Gotowe!

IS_RACUCHY Z MLEKA W PROSZKU  PANCAKES Z JAGODAMI 5xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Marta T.
    7 sierpnia 2013 at 14:46

    mam tylko granulowane mleko w proszku… takie też może być :D?? pozdrawiam :)

  • Reply
    Jagodowe naleśniki z mleka w proszku z serem - bez mąki!
    9 sierpnia 2013 at 07:13

    […] Racuszki z mleka w proszku tak Wam się spodobały , że postanowiłam przygotować dla Was kolejny przepis z jego wykorzystaniem – w sam raz na upalne dni , z jakimi się zmagamy! […]

  • Reply
    Racuszki warzywne
    13 czerwca 2014 at 12:04

    […] Racuchy wielowarzywne, bo o nich mowa , robię z kalarepki , marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne , ale i zdrowe! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress